latviya-zaklikala-ssha-do-rozmischennya-postiynikh-viysk-na-yiyi-teritoriyi-dlya-zakhistu-vid-zagrozi-z-boku-rosiyi

Латвія закликала США до розміщення постійних військ на її території для захисту від загрози з боку Росії

 • 16935 переглядiв

КИЇВ. 29 листопада. УНН. Латвії потрібна постійна військова присутність США, щоб стримувати Росію. Країна хоче посилити свою оборону за допомогою американських ракет Patriot, заявив у понеділок міністр оборони Артіс Пабрікс, коли глава НАТО відвідав союзні війська в балтійській країні. Про це інформує УНН з посиланням на Delfi.

Деталі

Держсекретар США Ентоні Блінкен мав прибути до столиці Латвії Риги в понеділок перед зустріччю у вівторок з 29 колегами по НАТО. Альянс стривожений нарощуванням російської армії на кордонах України.

"Нам потрібна додаткова міжнародна допомога, - сказав Пабрікс. - Ми хотіли б мати постійну (військову-ред) присутність Сполучених Штатів у нашій країні. А морська і протиповітряна оборона означає, в основному, перехід до таких систем, як Patriot (ракети "земля-повітря"-ред)".

Цитата

"У нас зараз ревізіонізм відбувається в Росії... з цієї точки зору ми не можемо запізнюватися", - сказав Пабрикс, посилаючись на заяву президента Росії Володимира Путіна про те, що він змінив би розпад Радянського Союзу, якби мав шанс змінити сучасну російську історію.

Доповнення

Через анексію Криму Росією у 2014 році та підтримку Москвою бойовиків на сході України, НАТО з липня 2017 року розгорнуло чотири багатонаціональні бойові групи розміром з батальйони для захисту Польщі та прибалтійських держав Литви, Латвії та Естонії.

Москва заявляє, що не має наміру вторгнутися в Прибалтику чи Польщу, і звинувачує НАТО в дестабілізації Європи, переміщуючи війська ближче до кордонів Росії. У листопаді Росія зібрала понад 100 000 військових на кордоні з Україною, що є найбільшою кількістю з моменту анексії Криму в 2014 році.

Країни Балтії вважаються найбільш вразливим флангом НАТО, оскільки вони пов'язані з основною територією альянсу лише сухопутним коридором протяжністю близько 60 км між Польщею та Литвою, відомим як Сувалкський розрив.

Військові експерти попереджають, що Росія через Білорусь може захопити цей розрив, отримавши сухопутний коридор до свого укріпленого ексклаву Калінінград в Балтійському морі.

Американські війська розміщені в Німеччині, але можуть не досягти Балтії достатньо швидко в разі такої атаки, вважають експерти.

Українські Національні Новини

Новини Світу