lavrov-nazvav-nemozhlivim-vstup-rosiyi-do-nato

Лавров назвав неможливим вступ Росії до НАТО

 • 29686 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. Голова Міністертва закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров відкинув варіант вступу Росії в НАТО. За його словами, це неможливо, оскільки "захід не хоче мати порівнянних за впливом суперників" на міжнародній арені. Про це УНН повідомляє з посиланням на агенство ТАСС.

Цитата

"Я таку ситуацію не бачу, тому що весь процес крутиться не навколо НАТО або Євросоюзу, він крутиться навколо того, що Захід не хоче мати якихось більш-менш порівняних за впливом суперників на міжнародній арені", - заявив Лавров.

Деталі

При цьому він додав, що Росія має серйозні сумніви щодо того, що її вимога про нерозширення НАТО на схід не буде проігнорована.

Додамо

Лідер країни-агресора Володимир Путін заявив, що відповідь Москви у разі відмови США і НАТО дати "гарантії безпеки" Росії може бути "різною".

Він додав, що Росія висунула свої пропозиції США та НАТО не для того, щоб, з погляду цього дипломатичного процесу, "щось заболотувати і щось припинити".

Ціль – нібито досягти дипломатичного переговорного результату, закріпленого юридично в рамках тих документів, які запропонувала російська сторона.

Контекст

Українська влада та західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення та посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США та їхніх союзників, що НАТО не розширюватиметься далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні “пропозиції” Росії, і такий діалог має відбуватися у консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду Росія-НАТО та по лінії ОБСЄ. Але Москва має зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США вказали, що Сполучені Штати планують розпочати переговори з Росією щодо гарантій європейської безпеки в січні, щоб знизити напруженість навколо України, спричинену розміщенням російських військових на її кордоні.

Українські Національні Новини

Новини Світу