lideri-yes-u-chetver-obgovoryat-naroschuvannya-rosiyskikh-viysk-bilya-kordonu-ukrayini-borrel

Лідери ЄС у четвер обговорять нарощування російських військ біля кордону України - Боррель

 • 24936 переглядiв

КИЇВ. 13 грудня. УНН. Ситуацію щодо нарощування російських військ біля кордону України обговорять на засіданні Європейської ради у четвер. Про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ, передає УНН.

Цитата

“Європейський Союз єдино та твердо підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. Сьогодні міністри чітко заявили, що будь-яка агресія проти України матиме політичні наслідки і дорого обійдеться Росії з економічного погляду. ЄС тісно координує свою позицію з трансатлантичними партнерами та партнерами-однодумцями та повернеться до цього питання на Європейській раді 16 грудня”, — йдеться у заяві Борреля.

Деталі

За його словами, ніякого рішення про санкції проти Росії прийнято не було, але міністри обговорили, які заходи вони можуть вжити у разі вторгнення, і як ЄС координуватиме свої дії зі Сполученими Штатами та Сполученим Королівством.

Доповнення

Як повідомляв УНН, міністри закордонних справ країн ЄС на зустрічі в Брюсселі обговорять нарощування і пересування військ і техніки на кордоні з Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дестабілізуючі дії будуть стратегічною помилкою, яка матиме серйозні наслідки: Джонсон обговорив із Путіним Україну

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв’язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна і Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити в НАТО.

Українські Національні Новини

Політика