likarni-z-oseni-mayut-vidavati-elektronni-likarnyani

Лікарні з осені мають видавати електронні лікарняні

 • 17348 переглядiв

КИЇВ. 10 червня. УНН. В Україні запустили електронні лікарняні, хоч обіцяли зробити це ще з початку року. Усі лікарні з вересня повинні перейти на видачу е-лікарняних. Про це УНН повідомляє з посиланням на повідомлення від МОЗ та Мінцифри.

Цитата:

"Із червня по серпень в Україні діятиме перехідна модель впровадження е-лікарняних — медичні заклади поступово переходитимуть на формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. А з 1 вересня цього року всі медзаклади мають формувати їх в електронному вигляді", - сказано в повідомленні.

Деталі

Е-лікарняні цього тижня запустили Мінцифри разом із МОЗ, НСЗУ, Мінсоцполітики, ПФУ та ФССУ. У МОЗ відзначили, що для такого переходу потрібні час, навчання та роз’яснення для медичних працівників та усіх, хто дотичний до цього процесу.

Очікується, що процес отримання лікарняного для українців значно спроститься.

"Пацієнт приходить до лікаря на огляд. Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його КЕПом. Ви отримаєте про це повідомлення від E-health. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Там формується електронний листок непрацездатності — це саме той документ, за яким вам нараховують виплати. Про це ви також отримаєте повідомлення на телефон, вже від ПФУ", - роз'яснили в уряді.

Ні ПФУ, ні роботодавець не будуть знати діагноз, обіцяють в уряді. Кожен документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду.

Доповнення

З початку 2021 року в Україні планувався повноцінний запуск е-лікарняних з повною інтеграцією в eHealth. Раніше у МОЗ вказували, що запускатимуть пілотний проект е-лікарняних з використанням інтерфейсу Пенсійного фонду.

Однак, наприкінці січня у Мінцифри зазначили - раніше квітня електронні лікарняні не запустять. І от тепер запуск відтерміновано до вересня.

Додамо, лікарняні, за даними уряду, щороку отримують 5,5 млн українців, і виплачуються понад 18 мільярдів гривень за листками непрацездатності. У Мінцифри вказали, що частина з них при цьому видавалися людям, які були насправді здоровими. Тож, новація покликана зменшити корупцію.

Українські Національні Новини

Політика