lis-u-smartfoni-v-ukrayini-zapustili-onlayn-kartu-rubok

Ліс у смартфоні: в Україні запустили онлайн-карту рубок

 • 38238 переглядiв

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Державне агентство лісових ресурсів України запускає пілотний проект електронного реєстру лісорубних квитків на заготівлю деревини, повідомляє УНН із посиланням на Урядовий портал.

"Це реєстр дозвільних документів, які дають право здійснювати господарську діяльність, пов'язану із заготівлею деревини. Реєстр лісорубних квитків покриває всю територію України. Ми зібрали всі дані в одному місці й почали робити їх більш доступними для громадськості", - пояснив генеральний директор державного підприємства "Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр" (ЛІАЦ) Держлісагентства Віктор Мельниченко.

Крім того, розроблено онлайн-карту рубок, яка також працює в пілотному режимі та поширюється поки лише на три області – Чернігівську, Полтавську та Рівненську. Але до кінця року планується поширити проект на всі лісогосподарські підприємства, які входять до сфери управління Держлісагентства.

Таким чином, кожна людина може ознайомитися з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини або перевірити на карті законність здійснення рубок. Онлайн-сервіс доступний за посиланням.

Так, якщо людина, гуляючи лісом, помітила рубку дерев, то вона може на сайті сервісу обрати опцію "Карта". При цьому, на телефоні має бути ввімкнена геолокація.

"Натиснувши на відповідний номер виділу, Ви побачите інформацію про рубку, а також зможете переглянути відповідний лісорубний квиток… Якщо на карті лісорубного квитка немає, а рубка у лісі відбувається, Вам потрібно або звернутися до лісництва чи лісгоспу, на території якого Ви знаходитеся та повідомити про рубку, яка не відображена на карті. Або викликати поліцію за номером 102", - пояснили в уряді.

У Кабміні також планують запустити реєстр лісових квитків на промисловий збір ягід, грибів, меду, лікувальних трав, який перебуває на фінальній стадії розробки.

"Після розгляду й ухвалення Верховною Радою України низки законодавчих ініціатив, буде можливість поширити систему електронного обліку деревини, реєстр лісорубних і лісових квитків, онлайн-карту рубок на всіх постійних лісокористувачів, які також здійснюють заготівлю деревини, незалежно від підпорядкування. Тобто охопити всю Україну", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, за минулий рік в Україні незаконно вирубили 17, 7 тис. куб. м та заподіяно шкоди на майже 117 млн грн.

Українські Національні Новини

Політика