litva-mozhe-zakriti-perekhodi-na-kordoni-z-bilorussyu-ministr

Литва може закрити переходи на кордоні з Білоруссю - міністр

 • 13824 переглядiв

КИЇВ. 26 листопада. УНН. Литва може закрити пункти пропуску на кордоні з Білоруссю, якщо через них продовжать незаконно ввозити мігрантів, заявила в п'ятницю, 26 листопада, міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте, пише УНН з посиланням на LRT.lt.

Білотайте повідомила, що стає все більше і більше випадків, коли нелегальних мігрантів везуть з Білорусі в Литву на вантажівках. За її словами, через це посилюється контроль транспортних засобів, що перетинають державний кордон. За словами міністра, якщо будуть нові спроби перевезти мігрантів, буде розглянуто питання про закриття пунктів пропуску через кордон.

Цитата:

"Ми бачимо нові випадки спроби в'їзду в Литовську Республіку на вантажівках, тому було ухвалено рішення посилити і збільшити контроль над транспортними засобами. Якщо ми побачимо, що ці тенденції посилюються, ми обов'язково дуже серйозно подумаємо про закриття пунктів пропуску", - заявила Білотайте під час зустрічі з прикордонною командою Державної прикордонної служби у Варені в п'ятницю.

Деталі

Міністр заявив, що робота прикордонників, інших офіційних осіб і солдатів на кордоні проходить нормально. За її словами, з серпня, коли було ухвалено рішення не пропускати нелегальних мігрантів на територію Литви, понад 7 тисяч осіб не були допущені до в'їзду в країну. За словами Білотайте, ця тактика буде продовжена.

На запитання, яких тенденцій нелегальної міграції з Білорусі можна очікувати в найближчому майбутньому, Білотайте відповіла, що про це важко говорити, оскільки, за її словами, білоруський керівник Олександр Лукашенко - людина непередбачувана.

"Ця людина, пан Лукашенко, абсолютно непередбачуваний, і ми не можемо знати, що може збрести йому в голову. Наша мета - чинити тиск як на рівні Європейського Союзу, так і на всіх інших рівнях, щоб Лукашенко, який організував всю міграційну кризу, був притягнутий до відповідальності за свої дії", - прокоментувала міністр.

Вона підкреслила, що Литва повинна бути готова до всіх можливих сценаріїв розвитку подій.

"Ми повинні прагнути до ухвалення найбільш ефективних санкцій на європейському рівні і до спільних, заснованих на солідарності дій всього Європейського Союзу", - додала Білотайте.

Контекст

Наприкінці травня білоруський правитель Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ більше не затримуватиме нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Європейського Союзу.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС. 

У межах боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

8 листопада на польсько-білоруському кордоні загострилася ситуація. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами. 9 листопада Польща закрила в Кузниціі прикордонний перехід з Білоруссю через стрімкий наплив мігрантів.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали. Нелегали і далі здійснюють регулярні спроби прориву.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна вирішила посилити охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш уразливі ділянки українсько-білоруського кордону посилюють додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Українські Національні Новини

Новини Світу