litva-nadala-ukrayini-dostup-do-bazi-danikh-dlya-perevirki-yevroblyakheriv

Литва надала Україні доступ до бази даних для перевірки "євробляхерів"

 • 45799 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Литовська Республіка надала Україні доступ на рік до європейської бази даних, яку будуть використовувати, зокрема, для перевірки, чи ввозять автомобілі на європейських номерах, так звані євробляхи, в Україну законно. Про це УНН розповів голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал.

"Сьогодні нам подарували пакет, завдяки якому можна заходити до європейських баз даних... Ви знаєте, у нас сьогодні дуже багато євроблях на території країни. Як правило, вони чи литовські чи польські", - зазначив голова ДПСУ.

Так, за словами Цигикала, на сьогодні Україна співпрацює з Литвою у питанні, що стосується автомобілів, які були вивезені з Литви і вважаються там такими, що не існують або знищені, і з’являються в Україні на литовських номерах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнес на "євробляхах": 17 поляків є власниками 12,5 тис. автомобілів в Україні

"Тому ми зараз отримуємо від них інформацію, будемо робити невеликі перевірки, дивитись, законно використовуються ці транспортні засоби при перетині кордону, чи ні... Це зменшить кількість незаконно ввезених в Україну автомобілів. Є євробляхи, які заїжджають на відповідних номерах на законних підставах, а є автомобілі, які були викрадені, але не знаходяться у загальній базі даних у нас, тобто ми не бачимо, викрадені вони чи ні. А Литва нам зараз надає базу, яка дасть можливість виявляти ці викрадені автомобілі, ввезені до нас незаконно", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, з яких країни українці найчастіше завозять авто на євробляхах

З польськими колегами також ведеться співпраця у цьому напрямку, зазначив Цигикал.

"Ті автомобілі, які вже внесені у базу даних Інтерполу - там також є викрадені, і вони її поповнюють періодично - ми з ними виявляємо. У нас виявлено 500 автомобілів. Враховуючи те, що у нас 157 пунктів пропуску з заведенням до бази Інтерполу. Коли заїжджають перебиті номери, заміна кузова, це все виявляється. Поляки нам надають таку інформацію, ми періодично нею обмінюємось", - зазначив голова ДПСУ.

За словами Цигикала, після того як автівки виявляються, їх передають до Національної поліції.

Українські Національні Новини

Політика