litva-viplatila-100-tisyach-yevro-pidozryuvanomu-u-terorizmi-za-utrimannya-u-vyaznitsi-tsru

Литва виплатила 100 тисяч євро підозрюваному у тероризмі за утримання у в'язниці ЦРУ

 • 16456 переглядiв

КИЇВ. 8 січня. УНН. Литва відповідно до вердикту Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) виплатила компенсацію одному з можливих організаторів терактів 11 вересня 2001 року, вихідцеві з Палестинської національної автономії (ПНА) Абу Зубайді, за незаконне утримання в секретній в'язниці Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США під Вільнюсом. Про це у п'ятницю, 7 січня, повідомила інформаційна служба Литовського національного радіо та телебачення (Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, LRT). Вона посилається на дані міністерства юстиції Литви, передає УНН.

Виплачено 130 тисяч євро

За його даними, 21 грудня 2021 року на вказаний у клопотанні рахунок було переведено 100 тисяч євро, ще 30 тисяч євро перераховано адвокату вихідця із ПНА.

“Ми отримали 4 січня підтвердження, що гроші отримані, і того ж дня поінформували комітет (міністрів Ради Європи — Ред.), який здійснює нагляд за виконанням судових рішень про виплату компенсації”, — повідомили у юридичному відомстві.

Зубайда підозрюється у причетності до терактів 11 вересня

Абу Зубайда підозрюється у причетності до терактів 11 вересня 2001 року і нині утримується на базі Гуантанамо на Кубі. Зубайда, який народився в Саудівській Аравії, деякий час провів у Палестинській національній автономії (ПНА). Понад три роки тому він виграв справу в ЄСПЛ.

Литва офіційно заперечує, що в країні з лютого 2005 до березня 2006 року діяла в’язниця ЦРУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄСПЛ заборонив Польщі висилати мігрантів назад до Білорусі

Українські Національні Новини

Новини Світу