litva-vslid-za-inshimi-yevropeyskimi-krayinami-vidklikala-5-diplomativ-z-minska

Литва вслід за іншими європейськими країнами відкликала 5 дипломатів з Мінська

 • 11684 переглядiв

КИЇВ. 9 жовтня. УНН. Міністерство закордонних справ Литви прийняло рішення відкликати з Мінська низку своїх дипломатів, передає УНН з посиланням на BNS.

Так, за словами прессекретаря міністра закордонних справ Раси Якілайтене, Литва вирішила відкликати п'ять дипломатів, сподіваючись, що це дозволить підтримувати діалог. Відзначається, що Литва раніше відкликала свого посла через тиск Мінська на консультації.

При цьому Литва попередила МЗС Білорусі, що вживатиме заходів, якщо Мінськ "продовжить нагнітати ситуацію", відзначає видання.

"Для нас важливо, щоб робота нашого посольства в Мінську і консульства в Гродно якомога менше порушувалася. Це необхідно не тільки для виконання консульських функцій, видачі віз білоруським громадянам, підтримання контактів з діаспорою, а й для спілкування з громадянським суспільством Білорусі", - заявила в п'ятницю BNS Рякілайтене.

Вона зазначила, що Білорусь зажадала різко скоротити кількість акредитованих литовських дипломатів - вона зажадала видворення одинадцяти.

"Щоб знизити напруженість, ми разом з Польщею вирішили запросити наших послів у столиці для консультацій і тим самим зберегти можливість продовження дипломатичних відносин. Оцінивши різні обставини і ризики, ми вирішили відкликати ще п'ять литовських дипломатів, сподіваючись, що цього кроку буде досить для збереження можливостей для діалогу", - сказав представник міністерства.

Минулого тижня Білорусь відкликала своїх послів з Литви і Польщі і зажадала скоротити кількість дипломатичного персоналу в Мінську.

За даними видання, в знак солідарності з Литвою і Польщею Німеччина, Латвія, Естонія, Чехія, Болгарія, Словаччина і Румунія також відкликали своїх послів для консультацій.

Нагадаємо, 2 жовтня прессекретар МЗС Білорусі Анатолій Глаз повідомив, що Мінськ відкликає для консультацій своїх послів в Польщі і Литві. Це ж було запропоновано зробити Варшаві і Вільнюсу. МЗС Білорусі також рекомендувало Польщі і Литві скоротити кількість дипломатів в республіці з 50 до 18 і з 25 до 14 осіб відповідно.

Українські Національні Новини

Новини Світу