litva-zaklikala-stvoriti-viyskovo-morsku-koalitsiyu-schob-rozblokuvati-porti-ukrayini

Литва закликала створити військово-морську коаліцію, щоб розблокувати порти України

 • 107060 переглядiв

КИЇВ. 23 травня. УНН.  Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що потрібно створити військово-морську коаліцію для безпечного вивезення зерна із заблокованих російськими військами портів України. Про це повідомляє УНН із посиланням на Delfi.

Деталі

Ландсбергіс обговорив блокаду українських портів з міністром закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. За його словами, країна має військову інфраструктуру, яку можна спрямувати в Чорне море для супроводу суден із зерном, але поки сторони  домовилися не говорити про конкретні можливості.

Литовський міністр заявив, що коаліція не погоджуватиме свої кроки на рівні НАТО. Проте це не означає, що в цій операції не може брати участь окрема держава Північноатлантичного альянсу.

"Важливо, щоб про ідею точно знали не лише країни НАТО та Євросоюзу, а й ті, які сьогодні потребують зерна. Мета – поінформувати країни Північної Африки, Близького Сходу та Сахельського регіону про те, що їхній добробут та доступ до продовольства залежать від російської блокади та її зняття", – пояснив Ландсбергіс.

Окрім того, під час проведення операції з розблокування українських портів можуть виникнути логістичні проблеми: Туреччина не дозволяє військовим кораблям проходити через протоку Босфор з початку вторгнення рф в Україну.

"Угоди без Туреччини не буде, Туреччина має бути членом цієї коаліції", – зазначив Ландсбергіс.

Глава МЗС Литви також заявив, що "було б ідеально, тільки не зовсім реально", якби питанням вивезення зерна зайнялася ООН. За його словами, для цього потрібен дозвіл Ради Безпеки, в якому росія має право вето.

Нагадаємо

Президент Володимир Зеленський під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі запропонував створити міжнародну організацію для запобігання голоду у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: І буде голод: чому війна в Україні веде до світової катастрофи і як це виправити

Українські Національні Новини

Новини Світу