litva-zasudili-dvokh-svoyikh-gromadyan-za-shpigunstvo-na-korist-rosiyi

Литва засудили двох своїх громадян за шпигунство на користь Росії

 • 14387 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. У п'ятницю, суд Литви визнав двох литовців винними у шпигунстві на користь Росії, і засудив їх до 4 років і 1,5 років ув'язнення відповідно. Про це пише УНН з посиланням на АР.

Деталі

Клайпедський обласний суд заявив, що Міндаугас Тунікайтіс і Алексеюс Грейціус не були знайомі один з одним, але контактували з одним і тим же агентом ФСБ з Калінінградської області Росії, ексклаву між Польщею, Литвою та Балтійським морем.

Суд відбувся за закритими дверима в порту Клайпеди, третього за величиною міста Литви.

Тунікайтіс, який не заперечував звинувачення, розповів суду, що він регулярно відвідував Калінінград і був завербований там співробітником ФСБ, правонаступником КДБ.

Майже шість років громадянин Литви спостерігав, фотографував і знімав об’єкти, збирав інформацію в Інтернеті або через інших осіб і передавав інформацію співробітнику ФСБ, встановив суд.

За даними суду, Грейціус майже чотири роки організував заходи, які частково фінансував неназваний офіцер російської розвідки, і фотографував або знімав події та людей, які на них були присутні.

Хоча Грейціус відкинув звинувачення в шпигунстві, суд дійшов висновку, що є достатні докази, щоб довести його вину.

Довідка

Литва була частиною Радянського Союзу протягом п'яти десятиліть і проголосила незалежність в 1991 році. Литва тепер є частиною Європейського Союзу та НАТО.

Українські Національні Новини

Новини Світу