livan-ta-izrayil-nablizilisya-do-vregulyuvannya-sporu-pro-morskiy-kordon

Ліван та Ізраїль наблизилися до врегулювання спору про морський кордон

 • 240166 переглядiв

КИЇВ. 1 серпня. УНН. Ліван та Ізраїль наближаються до угоди у більш ніж десятирічній суперечці про морський кордон між двома сусідами. Про це пише УНН посилаючись на АР.

Деталі

Ліван та Ізраїль офіційно перебувають у стані війни з моменту створення Ізраїлю у 1948 році, і обидві країни претендують на близько 860 квадратних кілометрів Середземного моря.

Амос Хохштейн, старший радник з питань енергетичної безпеки в Державному департаменті США, який виступав посередником між двома сусідами, висловив оптимізм після зустрічей у понеділок у Бейруті з президентом Лівану, який тимчасово виконує обов'язки прем'єр-міністра та спікером парламенту.

Спільна зустріч Хохштейна з вищим керівництвом може свідчити про те, що прорив близький і що політичне керівництво Лівану підтримує таку угоду, зазначє АР.

Хохштейн прибув до Бейруту в неділю, щоб проінформувати Ліван про відповідь Ізраїлю на червневу пропозицію Бейрута щодо спірного морського кордону.

Після свого останнього візиту до Лівану в червні Хохштейн сказав телеканалу Alhurra, що уряд Лівану зробив «дуже сильний крок уперед», представивши більш єдиний підхід, і очікує прогресу в досягненні врегулювання.

Доповнення

Ліван гостро потребує угоди, оскільки він сподівається використати офшорні запаси газу, щоб спробувати пом'якшити найгіршу економічну кризу в його сучасній історії.

Ліван стверджує, що газове родовище Каріш є спірною територією в рамках переговорів про морський кордон, що тривають, в той час як Ізраїль стверджує, що воно знаходиться в його міжнародно визнаних економічних водах.

Раніше цього місяця ізраїльські військові збили три неозброєні безпілотники "Хізбалли", які пролетіли над газовим родовищем Каріш у Середземному морі.

Лідер "Хізбалли" Хасан Насралла в інтерв'ю минулого тижня заявив, що група може виявити та завдати удару по Карішу та будь-якому іншому ізраїльському газовому родовищу.

Ізраїль та "Хізбалла" — закляті вороги, які вели місячну війну влітку 2006 року. Ізраїль вважає підтримуване Іраном угруповання своєю найсерйознішою безпосередньою загрозою, яке за оцінками, має близько 150 000 ракет, націлених на Ізраїль.

Українські Національні Новини

Новини Світу