logichnim-prodovzhennyam-dekomunizatsiyi-maye-stati-dekolonizatsiya-vyatrovich

Логічним продовженням декомунізації має стати деколонізація – В’ятрович

 • 14445 переглядiв

КИЇВ. 8 квітня. УНН. Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що логічним продовженням декомунізації на законодавчому рівні має стати деколонізація, тобто звільнення України від російсько-імперського впливу. Про це він заявив під час прес-конференції з нагоди 4-ї річниці декомунізації, передає кореспондент УНН.

"Логічним продовженням декомунізації має бути деколонізація. Коли ми говоримо про деколонізацію, це, в першу чергу, позбавлення від (російської – ред.) імперської спадщини, яка може бути використана для відновлення імперії. Ми чітко говоримо про країну-агресора Росію, яка використовує своє імперське минуле для того, аби відновити свій вплив на Україну", - зазначив В’ятрович.

За його словами, певною мірою процеси деколонізації вже почалися. Зокрема, про них говорять закони про мову, які підтримують українську мову в радіоефірі, відновлення української церкви.

"Так само, як і з декомунізацією, варто ухвалити закон чи закони, які зможуть регулювати процеси позбавлення від впливу російського імперського минулого на українське сьогодення. По аналогії з декомунізацією, мова буде йти про публічний простір, топоніми, назви вулиць, міст, провулків, площ тощо", - відмітив В’ятрович.

Він додав, що на заміну комуністичним назвам в Україні почали з’являтися російсько-імперські назви з посиланням на те, що ніби це відновлення історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'ятрович розказав про декомунізацію у Криму

"Показовою була спроба перейменування Кіровограду у Єлисаветград з посиланням на те, що це історична назва", - зазначив В’ятрович.

Крім того, за його словами, важливим є не тільки перейменовувати, але й почати говорити про історію українських населених пунктів, міст, особливо на півдні країни, оскільки російсько-імперська, радянська, а тепер російська пропаганда намагаються утвердити тезу, що на півдні України не було своєї історії до моменту появи там Російської імперії.

"Ми вважаємо, що надзвичайно важливо провести уточнення дат тих чи інших населених пунктів, наприклад, тієї ж Одеси, яка має набагато давнішу історію, ніж кінець 18 століття, Маріуполя, Павлограда, міста Дніпра. Це зруйнує російський міф про те, що ці міста з’явилися чи були цивілізовані тільки після появи Російської імперії", - відмітив В’ятрович.

Він додав, що деколонізація, тобто позбавлення від російсько-імперської спадщини, як і декомунізація, потребує певного законодавчого регулювання.

"Ми вже почали розробку такого законопроекту, відбулися перші громадські слухання два тижні тому. Сподіваємося, що за кілька місяців зможемо представити наш законопроект", - зазначив В’ятрович.

Нагадаємо, В’ятрович закликав об’єднатись для усунення "Дніпропетровська" з мапи України. 

Українські Національні Новини

Політика