lombardi-na-tli-viyni-znizili-kredituvannya-na-chvert-nbu

Ломбарди на тлі війни знизили кредитування на чверть - НБУ

 • 138187 переглядiв

КИЇВ. 3 серпня. УНН. Фінансові компанії й ломбарди за результатами І кварталу 2022 року були збитковими. Діяльність більшості надавачів небанківських фінансових послуг скоротилася через війну. Про це йдеться в щоквартальному огляді небанківського фінансового сектору від НБУ, пише УНН.

Цитата

"Кредитування ломбардами знизилося на чверть, фінансовими компаніями – на 45%. Фінансові компанії й ломбарди за результатами І кварталу були збитковими", - йдеться у повідомленні.

Деталі

При цьому НБУ зазначає, що звітність фінансових компаній та ломбардів за I квартал є найменш повною. Обсяги активів сектору зменшилися порівняно з обсягами до початку повномасштабної війни, особливо в ломбардів.

У I кварталі 2022 року виплати страховиків, за даними Нацбанку, впали на близько 22% р/р. Страховики були прибутковими за результатами кварталу.

За квартал не відзвітували кредитні спілки, що мають майже чверть активів ринку. Обсяг активів установ, що відзвітували, знизився за І квартал на 4%. Обсяг нових кредитів у І кварталі скоротився в півтора раза порівняно з відповідним періодом минулого року.

Загалом, як зазначили у НБУ, значна кількість учасників ринку небанківських фінансових послуг через війну вимушено призупинили або скоротили свою діяльність через реалізацію операційних ризиків. 

Раніше

Ломбарди та лізингодавці відзначали погіршення платоспроможності позичальників.

Українські Національні Новини

Економіка