lukashenko-nakazav-terminovo-skasuvati-zaboronu-na-prodazh-alkogolyu-vnochi

Лукашенко наказав терміново скасувати заборону на продаж алкоголю вночі

 • 8655 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Президент Білорусі Олександр Лукашенко розпорядився протягом доби скасувати обмеження продажу алкоголю в торговій мережі в нічний час з 23:00 до 07:00. Про це з посиланням на повідомлення Адміністрації Президента Білорусі повідомляє БЕЛТА, передає УНН.

Відповідні обмеження були введені в порядку експерименту з 1 жовтня в Мінську і місцями на районному рівні.

"Президент, ознайомившись з наданою йому інформацією, ухвалив рішення протягом доби скасувати ці непродумані рішення", - заявили в Адміністрації.

Це рішення глави держави продиктовано тим, що такі заборони не допоможуть в боротьбі з пияцтвом. Відповідні заборони не дають очікуваного позитивного результату. У той же час вони обертаються зростанням тіньового ринку та кримінальної сфери, зокрема збільшенням пропозиції контрафактної продукції, вважають в Адміністрації Президента Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литовський бізнес оголосив війну алкогольним заборонам

Відзначається, що досвід Білорусі свідчить про неефективність і навіть шкідливість таких заборон.

"Часом непродумані рішення в цьому ключі набували гіпертрофованих форм, аж до вирубки виноградників, що на довгі роки практично знищило цілі галузі сільського господарства в низці країн", - йдеться в повідомленні.

При цьому підкреслюється, що боротися з пияцтвом потрібно комплексно. Набагато важливіше робити ставку на заходи профілактичного та виховного характеру, формування моди на здоровий спосіб життя, вважають в АП Білорусі.

Відзначимо, що в Україні практика обмеження продажу алкогольних напоїв себе так і не виправдала.

Так, у квітні Президент України підписав закон, який надає місцевій владі право вводити тимчасові обмеження на продаж алкоголю в стаціонарних точках торгівлі.

Однак нелегальний бізнес вміло обходить такі заборони, а легальні гравці ринку страждають від них.

Магазини повсюдно порушують заборону, ніяких санкцій таке порушення не передбачає. Також подібні обмеження провокують появи точок нелегальної торгівлі і торгівлі контрафактним алкоголем.

Більш того, раніше в низці українських регіонів заборона на продаж алкогольних напоїв у нічний час, введена місцевою владою, успішно була оскаржена і скасована судами.

Додамо, що представники місцевої влади, у свою чергу, також визнали неможливість ефективно "забороняти нічну торгівлю алкоголем".

Українські Національні Новини

Новини Світу