lukashenko-zayaviv-scho-viyna-rosiyi-z-ukrayinoyu-zatyaguyetsya-a-zastosuvannya-yadernoyi-zbroyi-nepriynyatne

Лукашенко заявив, що війна росії з Україною "затягується", а застосування ядерної зброї – неприйнятне

 • 273639 переглядiв

КИЇВ. 5 травня. УНН. Білоруський диктатор олександр лукашенко у четвер в інтерв'ю Associated Press виправдовував вторгнення росії в Україну, але сказав, що не очікував, що 10-тижневий конфлікт "затягнеться таким чином", пише УНН.

Деталі

лукашенко також висловився проти застосування ядерної зброї в Україні, проте не відповів, чи є у президента росії володимира путіна такі плани.

Він сказав, що Москва, яка почала вторгнення в Україну 24 лютого — частково з його території — мала діяти, тому що Київ "провокував росію".

"Але я недостатньо занурений у цю проблему, щоб сказати, чи йде вона за планом, як кажуть росіяни, або як я це відчуваю", — сказав він.

"Я хочу ще раз наголосити: я відчуваю, що ця операція затягнулася", - додав диктатор.

лукашенко, який раніше публічно підтримував путіна та дозволяв бити українську територію з боку білорусі, у розмові з AP сказав, що він та його країна виступають за мир, і неодноразово закликав до припинення війни.

"Ми категорично не приймаємо жодної війни. Ми зробили і робимо зараз все, щоб не було війни. Завдяки вашому покірному слузі, тобто мені, переговори між Україною та росією почалися", - сказав він.

лукашенко також висловився проти використання ядерної зброї.

"Застосування ядерної зброї неприпустимо не тільки тому, що вона знаходиться поряд з нами — ми не знаходимося за океаном, як Сполучені Штати. Це неприйнятно ще й тому, що може збити нашу земну кулю з орбіти невідомо куди", — сказав він.

За його словами, "чи здатна росія на це — питання, яке потрібно поставити російському керівництву".

росія "за визначенням не може програти цю війну", заявив лукашенко, зазначивши, що білорусь — єдина країна, яка підтримує Москву, тоді як на боці України "об'єднали свої сили 50 держав".

Він додав, що путін не шукає прямого конфлікту з НАТО, і Захід повинен зробити так, щоб цього не сталося.

67-річний лукашенко назвав путіна своїм "старшим братом" і сказав, що російський диктатор не має "тісніших, більш відкритих або більш дружніх відносин з жодним зі світових лідерів, крім президента білорусі".

Проте він сказав AP, що Мінськ нібито не становить загрози для України, навіть незважаючи на те, що цього тижня його військові проводили навчання.

"Ми нікому не загрожуємо і загрожувати не збираємось і не будемо. Тим більше, що ми не можемо загрожувати — ми знаємо, хто нам протистоїть, тому розв'язувати тут якийсь конфлікт, якусь війну… абсолютно не на користь білоруської держави. Так що Захід може спати спокійно", — сказав він.

Нагадаємо

На початку березня лукашенко заявив, що його хочуть заштовхати у війну з Україною. Хто штовхає, він не уточнив.

Українські Національні Новини

Політика