lutsenko-ozvuchiv-prichini-vibukhu-minometu-na-rivnenskomu-poligoni

Луценко озвучив причини вибуху міномета на Рівненському полігоні

 • 9778 переглядiв

КИЇВ. 27 вересня. УНН. Технічний бік і спосіб організації стрільб з міномета "Молот" стали причиною загибелі трьох і поранення 9 осіб 6 липня 2018 року на Рівненському полігоні. Про це сьогодні на засіданні парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони заявив Генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає кореспондент УНН.

"Відповідно є дві причини – технічна, якою повинні займатися Генштаб, конструктори, з іншого боку – грубі порушення організації стрільб, за що буде кримінальна відповідальність", - сказав Луценко.

У свою чергу директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін повідомив, що результати проведених експертиз за цим фактом містяться на 196 аркушах.

"Ми провели повний спектр наших експертних досліджень, починаючи з металу, з якого зроблений ствол міномета, і закінчуючи організацією стрільб з міномета М120-15, який у нас називається "Молот", - сказав Рувін.

За його словами, дослідження ствола, крім КНДІСЕ, здійснювалися на багатьох підприємствах, які займаються дослідженням металів.

"У середньому всі показники, які впливають на безпеку стрільби, вони витримані – сталь відповідає конструкторським нормам – сталь однорідна. Вона за всіма показниками відповідає вимогам", - наголосив Рувін.

Що стосується запобіжника, зауважив експерт, то передбачений технічною документацією запобіжник вийшов з ладу і був замінений на запобіжник 1938 року, який зберігається на складах. Але він аналогічний тому, що стояв на "Молоті".

Продовжуючи тему, Рувін зазначив, що основними причинами трагедії стала організація стрільб з недотриманням нормативів безпеки та подвійне заряджання.

"Вони їх (нормативів - ред.) не дотримуються, не перевіряють, чи є міна у стволі… Те, що трапилося 23-24 (вересня у 72-й ОМБр - ред.) - це теж саме: подвійне заряджання", - наголосив директор КНДІСЕ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші висновки експертизи Київського НДІСЕ у справі загибелі військових на Рівненському полігоні

Також він повідомив, що поки що до кінця не встановленні причини вигорання бойка, який запускає викидний заряд міни. Крім того, запобіжник був вставлений на одне вушко замість двох. І у результаті подвійного заряджання першій міні під вагою другої не вистачило заряду вийти зі ствола, що призвело до вибуху.

Разом з тим експерт звернув увагу на умови зберігання боєприпасів до мінометів.

"Є питання до термінів зберігання мін. Міни - 91-го року випуску. Термін зберігання прострочений на два роки, хоча у нас достатньо потужностей, щоб їх перевірити", – сказав Рувін.

Нагадаємо, 6 липня під час військових навчань на Рівненському полігоні внаслідок вибуху міномета загинули троє бійців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади й базується в Ужгороді. Ще дев’ятеро військовослужбовців поранені.

Після цього Президент України Петро Порошенко доручив міністру оборони та начальнику Генштабу розібратись із причинами трагедії на Рівненському полігоні, а також заборонив застосовувати міномети, які стали причинами трагедії, на навчаннях.

Як повідомляв УНН, 23 вересня 2018 року близько 21:00 на позиціях однієї з військових частин на території Донецької області відбувся вибух міни у каналі ствола міномета. Унаслідок цього два військовослужбовця отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП