lvivskyi-arsenal-prosyt-umierova-dopomohty-pryvezty-zi-slovachchyny-minometni-postrily-dlia-mou

"Львівський арсенал" просить Умєрова допомогти привезти зі Словаччини мінометні постріли для МОУ

 • 129312 переглядiв

ТОВ "Львівський арсенал" звертається до міністра оборони України з проханням посприяти вирішенню ситуації з постачанням мінометних мін, закуплених за контрактом з Міністерством оборони, які наразі перебувають у Словаччині.

ТОВ "Львівський арсенал" просить міністра оборони України Рустема Умєрова допомогти вирішити ситуацію з поставкою мінометних пострілів, які були закуплені за контрактом з МОУ і знаходяться на території Словаччини. Копія відповідного звернення компанії від 21 березня є у розпорядженні УНН.

"Львівський арсенал", звертається до Вас з проханням, докласти спільні зусилля, направлені на пошук шляхів щодо здійснення поставки продукції оборонного призначення Збройним Силам України, і просить розглянути поставлене питання щодо організації інспекції та поставки зазначеного товару, ймовірно, дати відповідні вказівки (розпорядження) щодо проведення робочих зустрічей (консультацій) з відповідальними працівниками Міністерства оборони України, керівництвом ТОВ "Львівський арсенал" та SEVOTECH a.s. щодо пошуку шляхів вирішення та прийняття рішення з поставки товару оборонного призначення в Україну", - йдеться у зверненні "Львівського арсеналу" до МОУ.

У документі також вказано, що ще у липні 2023 року компанії SEVOTECH і "Львівський арсенал" уклали додаткову угоду і погодили нові терміни поставки товару. Так, перша партія мінометних пострілів мала бути поставлена 30 вересня 2023 року.

19.03.24, 18:17 • [views_0]

Вже 25 серпня 2023 року "Львівський арсенал" отримав лист від SEVOTECH про те, що мінометні постріли, які були оплачені за контрактом, готові до відвантаження і необхідно провести інспекції товару в Болгарії та Камбоджі. Проте, інспекції щодо наявності товару, які були погоджені з Міністерством оборони, так і не провели.

У компанії наголошують, що строк дії контракту між МОУ та "Львівським арсеналом" закінчився 31 грудня 2023 року, отже здійснити поставку товару неможливо. Саме тому компанія просить міністра оборони втрутитися у ситуацію.

Нагадаємо

Ще восени 2022 року Міністерство оборони України та компанія "Львівський арсенал" підписали контракт на постачання 100 тисяч мінометних пострілів на суму майже 1,4 млрд гривень. Контрагентом для постачання боєприпасів із заводу Elmech у Хорватії виступила словацька компанія SEVOTECH, яку представляє Олексій Хорошаєв.

Першу партію боєприпасів повинні були привезти в Україну ще 20 грудня 2022 року, проте Збройні сили України досі не отримали боєприпаси за цим контрактом. Міноборони намагалося повернути кошти, але й цього поки не вдалося зробити, адже більша їх частина – 818 млн гривень – заарештовані в межах кримінального провадження на рахунках компанії "Львівський арсенал". Іншу частину коштів - 30% від суми, перерахованої МОУ на рахунки "Львівського арсеналу", - українська компанія перевела за кордон, як передоплату.

Представник SEVOTECH Олексій Хорошаєв в інтерв’ю УНН повідомив, що компанія закупила мінометні постріли для МОУ за контрактом з "Львівським арсеналом" на суму передоплати, яку їм надіслала українська компанія. За його словами, ці мінометні постріли є і готові до відправки в Україну. Його слова підтвердилися і документами, наданими адвокатами колишнього чиновника Міноборони Олександра Лієва під час судового засідання 15 березня. А також зверненнями компанії SEVOTECH до "Львівського арсеналу", Міністерства оборони України та Президента Володимира Зеленського з проханням забрати мінометні постріли. 

Редакція УНН розібралася у хронології підписання контракту між МОУ та "Львівським арсеналом".