lykhomanka-denhe-mozhe-staty-hlobalnoiu-zahrozoiu-vooz

Лихоманка денге може стати глобальною загрозою - ВООЗ

 • 19124 переглядiв

Захворюваність на лихоманку денге стрімко зростає у всьому світі, що викликає занепокоєння ВООЗ. Зміна клімату посилює цю загрозу.

Лихоманка денге, що передається людині через укуси інфікованих комарів, стає більш поширенлю у світі. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) зареєструвала понад п'ять мільйонів випадків захворювань на денге, у тому числі 5 000 смертей. Найбільша кількість випадків – у Центральній та Південній Америці. Але зростання випадків лихоманки денге вже зафіксовано в країнах Азії та Африки, передає УНН.

Деталі

На прес-брифінгу, що відбувся напередодні, доктор Діана Рохас Альварес, керівник групи ВООЗ з арбовірусів, заявила, що ця загроза вимагає "максимальної уваги і реагування на всіх рівнях" організації охорони здоров'я, оскліьки необхідно допомогти країнам контролювати поточні спалахи лихоманки денге і підготуватися до наступного сезону. Також вона зазначила, що підвищення глобальної температури сприяє зростанню популяції комарів , які передають цей вірус.

Зміна клімату впливає на передачу денге, оскільки збільшує кількість опадів, вологість і температуру. Ці комарі дуже чутливі до температури 

- сказала Альварес.

25.12.23, 11:43 • [views_0]

Довідково

Денге - найпоширеніша вірусна інфекція, що передається людині через укуси інфікованих комарів. Вона зустрічається переважно в міських районах у тропічному та субтропічному кліматі.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомила, що у світі зареєстровано понад п'ять мільйонів випадків захворювання на лихоманку денге, у тому числі 5 000 смертей, що підвищує рівень ризику захворювання, яке поширюється через наслідки зміни клімату.

25.12.23, 16:02 • [views_0]

Де більш вразливі регіони

 До ризику зараження денге мають відношення близько 4 млрд людей. Слід зауважити, що більшість інфікованих не мають симптомів і зазвичай одужують протягом одного-двох тижнів, проте вказується, що людина може інфікуватися вдруге, і у неї може розвинутися геморагічна лихоманка денге, яка є набагато серйознішою.

Найбільша кількість випадків важкої форми лихоманки денге до середини 2023 року була зареєстрована в таких країнах: Бразилія (1249 випадків), Перу (701 випадок), Колумбія (683 випадки), Болівія (591 випадок) і Мексика (141 випадок). За той самий період у регіоні було зареєстровано 1302 смерті з коефіцієнтом смертності (CFR) 0,04%.

Така ж картина зростання випадків лихоманки денге була зафіксована в країнах Азії та Африки.

25.12.23, 15:06 • [views_0]

Лихоманка денге досягла Європи

Експерт також попередила, що місцеві випадки передачі денге були виявлені в раніше неендемічних країнах, у тому числі в Європі, таких як Італія (82 випадки у 2023 році), Франція (43) та Іспанія (3).

Зазвичай випадки захворювання в цих країнах виявляються у мандрівників, які прибувають з Америки, Східної Азії та інших ендемічних регіонів, але цього року спостерігалися деякі обмежені спалахи місцевої передачі

- застерігає Діана Рохас Альварес.

Зараз ВООЗ вирішила підвищити ризик лихоманки денге, щоб "максимально привернути увагу та реагувати на підтримку країн та контролювати теперішні і наступні спалахи, які збігаються з періодами спеки та вологості.

Нагадаємо

УНН повідомляв, що Всесвітня організація охорони здоров'я попереджала щодо цьогорічної кількісті випадків лихоманки денге: ідеться про ймовірність досягнення майже рекордного рівня, частково через глобальне потепління, яке сприяє комарам, що її поширюють.

23.12.23, 03:54 • [views_0]

Ігор Тележніков

Здоров'я