lyudey-povyazanikh-z-kernel-zvinuvachuyut-u-zakhoplenni-zemel-agropidpriyemstva-na-chernigivschini

Людей пов'язаних з "Кернел" звинувачують у захопленні земель агропідприємства на Чернігівщині

 • 44622 переглядiв

УНН підготував ексклюзивний матеріал про те, що зараз відбувається з сільгоспбізнесом покійного народного депутата Валерія Давиденка і чому його сім'я вважає отримання контролю над АГРОДОМОМ рейдерським захопленням. Матеріал вийде в двох частинах. Це ЧАСТИНА 1.

Відомий агрохолдинг "Кернел" Андрія Веревського в епіцентрі скандалу. Вдова народного депутата Валерія Давиденка намагається перешкодити розвалу компанії АГРОДОМ. УНН сьогодні побував на зборах представників "Кернел" з пайовиками на Чернігівщині, де останніх переконували переукласти договори з новими "господарями".

"Яблуко розбрату"

ТОВ СП "АГРОДОМ" - велике сільгосппідприємство, розташоване у Бахмацькому районі Чернігівської області. До травня 2019 року 100% статутного капіталу належало матері народного депутата від групи "Довіра" Валерія Давиденка - Валентині Миколаївні. 23 травня 2020 року депутата Давиденка виявили в його офісі з вогнепальним смертельним пораненням. Нарівні з самогубством розглядають версію навмисного вбивства, проте остаточних результатів слідства поки немає.

Роком раніше 76% частки в "АГРОДОМЕ" були переоформлені на структури і особи, пов'язані з "Кернел" Андрія Веревського, для забезпечення позики, який група "Кернел" запропонувала "АГРОДОМУ" як вигідне співробітництво. Вони отримали статус пасивного учасника без права оперативного управління. Але відразу після смерті Давиденка люди "Кернел" перейшли в агресивну форму партнерства, поглинувши підприємство і встановивши свій контроль над ним. Директором був призначений Олександр Рубан.

У 2021 році вдова Давиденка і його мати висунули публічні претензії до "Кернел". У травні мати покійного нардепа також звернулася до Господарського суду Чернігівської області з позовом про повернення належної їй частки в "АГРОДОМЕ" в розмірі 76%.

Креативний агробарон створив клон підприємства Давиденка і збирає під нього земельний банк

Після того, як Валентина Давиденко направила позов до суду почався стрімкий рух по переоформленню земельного банку. 24 травня люди, пов'язані з "Кернел", зареєстрували нову компанію з таким же найменуванням з однією лише різницею - з крапкою в кінці. І таким чином з'явилося ТОВ СП "Агродом.". Директором товариства "Агродом." (з крапкою) призначається та сама особа, що й "АГРОДОМ" (без крапки) - Олександр Рубан, реєструється на ту ж адресу, але суттєва різниця в статутному капіталі, який в підприємстві - клоні в сотні разів менший і становить лише10 тисяч гривень.

Тепер завдання клона - переманити пайовиків до себе і взяти їх землі під свій контроль. Саме цим зараз займається Рубан. Він пропонує людям розірвати договори з "АГРОДОМОМ" (без крапки) і укласти з новим "Агродомом." (з крапкою). При цьому людям розповідають історію про те, що так потрібно зробити через поділ компанії і оптимізацію податків. Мовляв, "Агродом" (без крапки) буде займатися елеватором, а новий "Агродом." (з крапкою) рослинництвом і тваринництвом. Але цю версію Рубана категорично спростовує сторона покійного Давиденка. Вони дії Рубана розцінюють виключно як рейдерське захоплення.

Для чого дарують подарунки пайовикам?

"Хто з батьків був на "останньому дзвонику" - ту апаратуру, яку ми купили, ці батути які ми ставили... зрозумійте, це його фінансування (очевидно, мова йде про клон "Агродом.") ... я приїхав на "останній дзвінок", запитав Наталю Петрівну про те, що ми хочемо зробити подарунки, ми зробили подарунки", - говорив Рубан, переконуючи підписати людей договори з новим "Агродомом." (з крапкою) на сьогоднішніх зборах.

Однак полум'яну промову про подарунки люди перервали і попросили Рубана повернутися все ж до теми договорів.

"Школа школою. Ви давайте за договорами, що там не так і чому нас хочуть ошукати", - заявив один з присутніх на зборах пайовиків.

Вдова Давиденка звернулася до Президента з проханням накласти санкції на "Кернел" і Веревського

Людмила Давиденко написала лист президенту Володимиру Зеленському, секретарю РНБО Олексію Данилову і міністру агрополітики Роману Лещенко, в якому просила застосувати санкції.

"Вважаю, що ситуація навколо поглинання "АГРОДОМАп ов'язаними з "Кернел" особами і компаніями є яскравим прикладом маніпулятивного, протиправного, несправедливого захоплення. Особливий цинізм ситуації додає те, що все це зробила компанія, яка називає себе лідером українського агросектора, - написала вона. - Звертаюся до вас з проханням розглянути питання про включення Андрія Веревського і належної йому компанії "Кернел" в список осіб і бізнесів, проти яких будуть застосовані санкції Ради нацбезпеки і оборони України у зв'язку з їх, на мій погляд, неправомірною діяльністю на ринку сільськогосподарського виробництва. Всі необхідні документи про цю ситуацію будуть представлені в РНБО".

Українські Національні Новини

Суспільство