magate-u-dopovidi-pro-zaes-poperedilo-pro-katastrofichnu-zagrozu-cherez-obstrili

МАГАТЕ у доповіді про ЗАЕС попередило про "катастрофічну" загрозу через обстріли

 • 158237 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. На засіданні Ради Безпеки ООН генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Маріано Гроссі застеріг, що на Запорізькій атомній електростанції через бойові дії може статися "щось дуже, дуже катастрофічне", пише УНН з посиланням на The Washington Post.

Деталі

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у вівторок закликав як російські, так і українські сили не брати участь у будь-якій військовій діяльності в напрямку Запорізької АЕС або з неї. За його словами, росія має вивести "весь військовий персонал та техніку" з об'єкта, а українські сили не повинні "входити до нього".

Звернення Гутерреша до Ради Безпеки ООН на засіданні з цього питання прозвучало, коли Міжнародне агентство з атомної енергії закликало до створення "особливої ​​зони безпеки" на території АЕС та навколо неї. "Не покладаючи провини на жодну зі сторін за обстріл об'єкта", Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив РБ ООН, що ці атаки "просто неприйнятні", відзначає видання.

"Вони граються з вогнем, - сказав Гроссі, - і може статися щось дуже, дуже катастрофічне".

"Я щойно звернувся до РБ ООН і виступив із пропозицією про створення зони ядерної безпеки та захисту (NSSPZ) на Запоріжжі. Це ґрунтується на висновках нашої місії на тамтешню електростанцію, викладених у нашому новому звіті", - зазначив Гроссі після засідання у Twitter.

Доповнення

МАГАТЕ у своєму звіті підтвердило розміщення російською федерацією військової техніки та військових на території Запорізької атомної електростанції.

Українські Національні Новини

Політика