magate-vtratilo-kontrol-nad-yadernim-materialom-chaes-ta-zaes

МАГАТЕ втратило контроль над ядерним матеріалом ЧАЕС та ЗАЕС

 • 110967 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. У Міжнародній агенції з атомної енергії у Twitter повідомили, що з Чорнобильської та Запорілької АЕС перестала поступати інформація. Про це інформує УНН.

Цитата

"У МАГАТЕ перестали надходити дані із систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобільській АЕС та Запорізькій АЕС", - йдеться у повідомленні організації.

Генеральний директор висловив глибоке занепокоєння з приводу такого розвитку ситуації, оскільки "забезпечення всіх ядерних об'єктів надійним зовнішнім електропостачанням від електромережі" є одним із семи невід'ємних компонентів ядерної та фізичної ядерної безпеки.

Однак у випадку з Чорнобильською АЕС, за його словами, МАГАТЕ погодилося з українським регулюючим органом у тому, що її відключення від електромережі не вплине на основні функції безпеки на майданчику, де розташовані різні об'єкти поводження з радіоактивними відходами.

Зокрема, що стосується сховища відпрацьованого ядерного палива на майданчику, то обсяг охолоджувальної води в басейні є достатнім для забезпечення ефективного відведення тепла, що генерується відпрацьованим паливом, без необхідності електропостачання. На майданчику також є резервні аварійні джерела живлення з дизельними генераторами та акумуляторами.

Нагадаємо

Ситуація на Запорізькій АЕС: у мережі два енергоблоки, змін радіаційного стану не зафіксовано.

Українські Національні Новини

Новини Світу