masovi-obshuki-proyshli-u-zhurnalistiv-i-pravozakhisnikiv-v-bilorusi

Масові обшуки пройшли у журналістів і правозахисників в Білорусі

 • 16574 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. В офісі Білоруської асоціації журналістів, філіях правозахисного центру "Вясна" і в квартирах незалежних журналістів і правозахисників в різних містах Білорусі силовики влаштували обшуки, пише УНН з посиланням на Белсат.

Деталі

Слідчий комітет Білорусі повідомляє, що перевіряють організації,які "позиціонують себе як правозахисні", в рамках попереднього розслідування для з'ясування обставин фінансування протестної діяльності.

ЗМІ ж повідомляють, що у журналістів і правозахисників в різних містах проводять обшуки. Число людей, що потрапили під цю хвилю, вже йде на десятки.

Події в Білорусі свідчать про посилення кампанії залякування і нападів на активістів громадянського суспільства, правозахисників і журналістів, заявив прес-секретар Європейської служби зовнішньополітичних дій Петер Стано. Після такого наступу на громадянське суспільство ЄС може ввести додаткові санкції.

"Будь-які подальші санкції будуть прийняті Радою одноголосно. ЄС твердо переконаний в тому, що тільки демократія, верховенство закону і проведення вільних і справедливих виборів з урахуванням демократичної волі народу Білорусі - єдиний шлях вперед, який гарантує довгострокову стабільність і суверенітет Білорусі", - заявив прес-секретар Європейської служби зовнішньополітичних дій.

Колишній кандидат на президентський пост Світлана Тіхановском прокоментувала інформацію про обшуки в офісі Білоруської асоціації журналістів, філіях правозахисної організації "Вясна" і у незалежних журналістів.

"Вони шукають "злочинців" серед тих, хто допомагає політв'язням і пише про боротьбу білорусів за свободу. Вони шукають "злочинців" в будинках їхніх батьків. Але в пошуку злочинців їм варто заглянути в офіси ОМОНу, ГУБОПіКа і всіх відповідальних за репресії.

Це і є справжній державний криза, адже заради утримання влади режим репресує навіть тих, хто захищає права людей. Поки це відбувається, в небезпеки все білоруси.

Але білоруси знають, як вирішити цю кризу. Такими діями Лукашенко сам збирає матеріали справи для міжнародного трибуналу проти себе і своїх наближених. І ми вже передали інформацію в Євросоюз і Рада ООН з прав людини з вимогою вжити заходів", - запевнила Світлана Тіхановском.

Українські Національні Новини

Новини Світу