masshtabni-lisovi-pozhezhi-v-avstraliyi-zbilshili-ozonovu-diru-v-antarktitsi-doslidzhennya

Масштабні лісові пожежі в Австралії збільшили озонову діру в Антарктиці на 10% - дослідження

 • 743867 переглядiв

КИЇВ. 8 березня. УНН. Дослідники заявили, що дим від лісових пожеж в Австралії викликав хімічну реакцію, яка збільшила озонову дірку на 10%, що викликало побоювання, що посилення лісових пожеж може затримати відновлення захисту атмосфери Землі від смертельного ультрафіолетового випромінювання, пише УНН.

Деталі

Сильна літня спека та посуха допомогли спровокувати смертоносні пожежі «Чорного літа» з кінця 2019 по початок 2020 року, які знищили великі ділянки евкаліптового лісу та на кілька місяців огорнули Сідней та інші міста димом та попелом.

Попередні дослідження дійшли висновку, що понад мільйон тонн диму, викинутого в атмосферу внаслідок пожеж, збільшили антарктичну озонову дірку, яка відкривається над Антарктидою щовесни.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Nature, дослідники зі США та Китаю виявили раніше невідому хімічну реакцію в димі лісових пожеж, яка збільшує виснаження озону — атмосферного газу, що зменшує кількість ультрафіолетового випромінювання, що досягає поверхні Землі.

Сьюзен Соломон, професор Массачусетського технологічного інституту, яка керувала дослідженням, сказала, що ця реакція зруйнувала краї озонової діри над Антарктидою, розширивши дірку на понад два мільйони квадратних кілометрів — 10% площі, порівняно з попереднім роком.

У ширшому сенсі дослідження показало, що, викликавши цю реакцію, пожежі, ймовірно, сприяли виснаженню загального озону на 3-5% у середніх широтах південної півкулі, над Австралією, Новою Зеландією та деякими частинами Африки та Південної Америки.

Контекст

Озонову дірку спочатку створили людське забруднення — особливо хлорфторвуглеці (ХФВ), що викидаються з багатьох холодильників, — але в останні десятиліття глобальна угода щодо цих антропогенних хімічних речовин дала озоновому шару шанс відновитися.

Монреальський протокол 1987 року, ратифікований 195 країнами, різко скоротив кількість ХФВ, що викидаються в атмосферу, хоча молекули зберігаються там десятиліттями.

Моделювання Організації Об'єднаних Націй передбачає, що озоновий шар над південною півкулею має повністю відновитись до 2060 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу