mati-saakashvili-zayavila-scho-ukrayina-ofitsiyno-zaprosila-yogo-vidachu

Мати Саакашвілі заявила, що Україна офіційно запросила його видачу

 • 212968 переглядiв

КИЇВ. 20 квітня. УНН. Україна надіслала офіційний запит на повернення свого громадянина Михайла Саакашвілі. Про це заявила мати третього президента Грузії Гіулі Аласанія на спеціальній прес-конференції, передає УНН

Деталі

Пресконференція була скликана після того, як у ході судового засідання у справі про незаконне перетинання кордону стан здоров'я Саакашвілі різко погіршився.

"Ви знаєте, що мого сина фактично депортували (з Грузії), позбавили громадянства та змусили стати громадянином України. Я маю інформацію, що Зеленський особисто звертався до нашого президента, але реакції не було", - повідомила матір Саакашвілі.

За словами Аласанія, ситуація, що склалася, "цілком ненормальна". Вона розповіла, що особисто зустрічалася з багатьма людьми, вирушила до Польщі та зверталася до України. І тепер, стверджує Саакашвілі, Київ вимагає, щоб Тбілісі передав його українській стороні.

Гіулі Аласанія додала, що з моменту отримання Грузією офіційного запиту пройшло не так багато часу. Проте неофіційно українська сторона неодноразово зверталася до грузинської з відповідним закликом.

Раніше

Одразу після затримання в Грузії 1 жовтня 2021 року Саакашвілі був поміщений до в’язниці № 12 у Руставі. Саме в цій пенітенціарній установі, як правило, утримуються колишні державні службовці та співробітники силових структур.

8 листопада через погіршення стану здоров’я голодуючого Саакашвілі перевели до лікарні під час в’язниці у Глданському районі Тбілісі. Адвокати та лікар скаржилися на нестерпні умови утримання експрезидента, постійний шум, який влаштовували ув’язнені, а також відсутність відповідного обладнання та команди лікарів у тюремній лікарні.

Незважаючи на те, що зазвичай ув’язнених відправляють лікується в цивільні лікарні, пенітенціарна служба відмовилася поширювати це правило на Саакашвілі, пояснюючи це тим, що утримання експрезидента в незахищеній установі може спричинити масові заворушення.

Як компроміс, на 50-й день голодування, 20 листопада Саакашвілі був переведений у військовий шпиталь у Горі, де спочатку перебував у відділенні інтенсивної терапії, а потім проходив курс реабілітації. Там Саакашвілі припинив голодування.

Вже 30 грудня, після курсу реабілітації, він був із військового шпиталю в Горі назад до в’язниці міста Руставі.

Представники опозиції періодично проводять акції протесту із вимогою відпустити Саакашвілі.

Українські Національні Новини

Політика