maye-buti-balans-ekspert-nazvav-prichini-viyalovikh-vidklyuchen-elektroenergiyi

Має бути баланс: експерт назвав причини віялових відключень електроенергії

 • 300528 переглядiв

КИЇВ. 15 жовтня. УНН. Внаслідок масованих атак російської федерації цього тижня в Україні пошкоджена значна кількість важливих енергетичних об’єктів. Після цього влада повідомила про можливі віялові відключення, зокрема введено графік аварійних відключень. У коментарі УНН директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко пояснив, за яких причин в країні відбуваються перебої з електропостачанням та як працює об’єднана енергетична система.

Цитата

“Треба підкреслити, що об’єднана енергетична система працює в такому режимі, що скільки енергії виробляється – стільки і споживається, тобто має бути певний баланс. І якщо якась підстанція руйнується, тоді порушується баланс між генерацією електроенергії та її споживанням – генерація зменьшується. І це може може призвести до блекауту”, – зазначає експерт.

Деталі

Він додав, що для попередження таких наслідків “Укренерго” дає команди аварійного відключення і це дозволяє балансувати енергетичній системі - врівноважити попит і генерацію.

“Особливо вони можуть припадати на вечірній час - пікові години – оскільки в цей період значно збільшується попит на електроенергію. Дуже важливо, щоб громадяни це розуміли”, – додає він.

Водночас Омельченко наголошує, що графік відключення електропостачання залежить від ситуації у тому, чи іншому регіоні. Якщо йдеться про регіони, де постійно відбуваються обстріли – це означає, що вдень масовані атаки можуть пошкодити певну інфраструктуру.

“По-друге, вдень працюють ремонтні бригади і їм потрібен час для того, щоб відновити якусь частину інфраструктури, тому локально тимчасово припиняється електропостачання. Громадяни мають це усвідомлювати та економити електроенергію під час воєнного стану в країні”, – резюмував експерт.

Доповнення

Російські війська знову вдарили по енергетичній інфраструктурі, через що у Києві та центральному регіоні України можливі нові віялові відключення, попередли у НЕК "Укренерго" у суботу, 15 жовтня.

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко закликав жителів Житомирської, Черкаської, Чернігівської областей скоротити споживання електроенергії - після ранкового удару ворога.

Українські Національні Новини

Суспільство