mayemo-pokarati-agresora-kostin-u-yes-zaklikav-do-dodatkovikh-mekhanizmiv-prityagnennya-voyennikh-zlochintsiv-rf-do-vidpovidalnosti

Маємо покарати агресора: Костін у ЄС закликав до додаткових механізмів притягнення воєнних злочинців рф до відповідальності

 • 534013 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Генеральний прокурор України Андрій Костін напередодні засідання робочої групи "Заморозити та вилучити" у межах Єврокомісії звернувся з закликом створити додаткові механізми притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності за їхні дії в Україні у межах Міжнародного кримінального суду (МКС) та спеціального трибуналу проти рф. Він також подякував європейським партнерам за допомогу Києву у розслідуванні злочинів, передає УНН.

Цитата

"З кожним днем ми готуємо все більше обвинувачень, і все більшій кількості російських потенційних воєнних злочинців повідомляємо про підозру, але повної відповідальності можна досягти лише за допомогою додаткових механізмів заради правосуддя. Серед них МКС є одним із найважливіших для розслідування та судового переслідування за усі злочини геноциду, воєнні злочини та злочини проти людства.

А також спеціальний трибунал щодо злочину агресії, який покарає вище політичне та військове керівництво держави-агресора. Оскільки це є основним міжнародним злочином, він (агресор - ред.) має бути покараний.. для того, щоб стримати будь-яку потенційну агресію в будь-якому місці світу", - сказав Костін.

Деталі

За його словами, на сьогодні українські слідчі та прокурори розслідують 67 000 випадків воєнних злочинів рф. Костін додав, що органи влади активно працюють для того, щоб забезпечити правосуддя для українців. Генпрокурор наголосив, що "не було б такої кількості злочинів, якби 24 лютого 2022 року не було б скоєно акт агресії".

"Ми повинні покарати агресора за все, що він зробив, і, звичайно, справа справедливості не була б повною без відшкодування шкоди, заподіяної країною-агресором родичам загиблих, нашим людям, яких поранили, закатували, зґвалтували, незаконно утримували, які втратили своє майно або були пограбовані російськими загарбниками – усі вони мають отримати компенсацію коштами та майном кривдника. Це питання справедливості", - сказав він.

Костін повідомив, що наступною частиною спільної роботи з Єврокомісією буде пов’язана з механізмом конфіскації російських активів та їх використання у прозорий спосіб, щоб відшкодувати українцям збитки, завдані російською війною. Окрім цього, Генпрокурор подякував Європейській комісії та країнам-партнерам за підтримку у роботі з цього напрямку, а також те, що вони "так глибоко вникли в деталі початкової потреби боротьби української нації за перемогу".

Нагадаємо

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що в Україні засуджено за воєнні злочини 25 російських військових. До суду скеровано обвинувальні акти щодо 92 осіб.  

Українські Національні Новини

Кримінал та НП