mayzhe-tisyacha-lyudey-stali-politvyaznyami-bilorusi-pravozakhisniki

Майже тисяча людей стали політв'язнями Білорусі - правозахисники

 • 15660 переглядiв

КИЇВ. 2 січня. УНН. Протягом грудня кількість політв'язнів у Білорусі збільшилася і зараз становить 970 осіб. Про це повідомляє правозахисний центр "Весна", передає УНН.

Деталі

Повідомляється, що протягом місяця влада країни "продовжувала активно застосовувати кримінальне переслідування громадян з політичних мотивів, призначаючи демонстративно жорсткі покарання окремим політв'язням".

"У місцях несвободи на 30 грудня перебувають 970 політв'язнів. Їх кількість продовжує неухильно збільшуватися", - заявили правозахисники.

Крім того, тривають затримання учасників мирних акцій протесту, довільні затримання громадян за використання біло-червоно-білої символіки.

"За грудень ПЦ "Весна" відомо про 2 штрафи на загальну суму 40 базових величин і 29 адміністративних арешти загальною тривалістю в 381 добу", - зазначили в центрі.

Правозахисники та журналісти продовжують фіксувати численні факти жорстокого поводження щодо громадян, позбавлених волі з політичних мотивів, затриманих та підданих адміністративному арешту за участь у мирних зібраннях.

"Тортури як і раніше застосовуються в ході розслідування політично мотивованих кримінальних справ", - повідомили правозахисники.

Що було раніше

Більше 300 незалежних ЗМІ і каналів в програмі обміну повідомленнями Telegram були визнані "екстремістськими" в Білорусі після того, як висвітлювали масові протести, які спалахнули після спірних президентських виборів у серпні 2020 року.

Офіційні результати дали авторитарному президенту Олександру Лукашенку шостий термін на посаді, але були засуджені опозицією і Заходом як бутафорія.

У відповідь на безпрецедентні антиурядові демонстрації уряд Лукашенка почав жорстокий розгін демонстрантів, заарештувавши понад 35 000 і жорстоко побивши тисячі з них. Всі провідні опозиційні активісти або покинули країну, або потрапили до в'язниці.

Після того, як протести стихли, влада атакувала незалежні ЗМІ, правозахисні групи, окремих журналістів та активістів.
Загалом за ґратами зараз перебуває 31 білоруський журналіст, які відбувають покарання або очікують суду.

Минулого четверга суд міста Гомеля засудив відомого блогера і журналіста "Радые Свабода" Ігара Лосика до 15 років позбавлення волі.

Українські Національні Новини

Новини Світу