medzhlis-planuie-vstanovyty-pamiatnyk-zhertvam-henotsydu-krymskykh-tatar

Меджліс планує встановити пам'ятник жертвам геноциду кримських татар

 • 17719 переглядiв

Меджліс кримськотатарського народу ініціював проєкт створення пам'ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу в пам'ять про масову депортацію кримських татар.

Меджліс кримськотатарського народу ініціював проєкт щодо створення пам'ятника жертвам геноциду кримських татар. Над ним зараз триває робота, обговорюється місце розміщення, повідомив глава Меджлісу Рефат Чубаров у інтерв'ю "Суспільному", передає УНН

Деталі

За словами Чубарова, в Україні відбулися "дві жахливі вселенського масштабу трагедії" - Голодомор початку 30-х років XX століття та депортація, тобто тотальне вигнання кримськотатарського народу зі своєї батьківщини і майже пів століття, 45 років, насильницького утримання їх у місцях вигнання.

Глава Меджлісу зазначив, що хотілося б, аби в українському суспільстві всі усвідомлювали глибину катастрофи, щоб ті, хто побачив цей пам'ятник усвідомили кримськотатарську трагедію як частину української історії, трагедії, щоб об'єднуватися задля майбутнього України.

"Це дуже важливо, щоб ніколи не було повторення того, що ледве не знищило наші народи. Отже, цей пам'ятник має всіх налаштовувати на те, що такі жахливі злочини проти людяності як Голодомор, як Голокост, як сюргюн — депортації, ніколи не мають повторюватися", - заявив Чубаров. 

Він також вказав, що особливо це важливо у контексті російсько-української війни, яка об'єднала людей у захисті України.

Довідково 

Масова депортація корінного населення Криму з півострова товарними вагонами відбулося протягом 18-21 травня 1944 року за особистим наказом Сталіна. Прибуття ешелонів до віддалених кутків тодішнього срср завершилося 4 червня.Кримських татар звинувачували у, нібито, масовій співпраці з нацистською Німеччиною.

На даний момент немає абсолютно точних даних, скільки кримських татар було насильницькі вивезено з півострова, і скільки з них загинули померли під час, або у перші роки після депортації.

За різними оцінками було вивезено від 191 тисячі до 423 тисяч кримських татар. З них у дорозі, або у перші роки після насильницького перевезення померли від 27% до 42%.

Тетяна Краєвська

Суспільство