megayakhtu-rosiyskogo-oligarkha-yakiy-perebuvaye-pid-sanktsiyami-znayshli-skhovanoyu-u-bukhti-oae

Мегаяхту російського олігарха, який перебуває під санкціями, знайшли схованою у бухті ОАЕ

 • 223408 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Італійська влада в березні конфіскувала вітрильну яхту А російського вугільного та мінерального магната Андрія Мельниченка вартістю 600 млн доларів. Ще одна яхта, Motor Yacht A вартістю 300 млн доларів, спроектована Філіпом Старком, вже кілька тижнів стоїть на якорі в порту Рас-ель-Хайма в Об'єднаних Арабських Еміратах. Про це УНН пише з посиланням на FT.

Деталі

Розмістивши свою яхту в ОАЕ, Мельниченко зробив її недосяжною для західних урядів, зазначає видання.

Морські локатори раніше помітили моторну яхту А біля Мальдівських островів у березні. У суботу вона залишалася пришвартованою навпроти рибного ринку у центрі міста Рас-ель-Хайма.

Бізнесмени в ОАЕ кажуть, що Мельниченко, який заперечує зв'язок із кремлем, проводив там зустрічі у квітні, але з того часу магнат повернувся до Москви.

Влада ОАЕ в Дубаї, Рас-ель-Хаймі та Абу-Дабі відмовилася від коментарів на запит FT.

Контекст

Європейські офіційні особи кажуть, що вони стурбовані еміратськими колегами і тим, що ОАЕ можуть стати фінансовим притулком для росіян, які перебувають під західними санкціями.

Уряд ОАЕ заявив, що зберігає нейтральний курс протягом усієї війни, закликаючи до припинення бойових дій та надаючи гуманітарну допомогу Україні. Абу-Дабі, який останніми роками налагодив тісніші зв'язки з Москвою, також запевнив своїх союзників, що організації, які постраждали від санкцій, не зможуть працювати в ОАЕ.

Тисячі багатих росіян, які не постраждали від санкцій, переїхали до ОАЕ, щоб уникнути економічної невизначеності та політичної нестабільності, навіть незважаючи на те, що іноді їм важко отримати доступ до фінансової системи, пише FT.

Додамо

За даними Forbes, моторна яхта А належить Андрію Мельниченку, олігарху, статки якого оцінюються приблизно в 23,5 мільярда доларів. Колись він керував виробником добрив "Єврохім" та СУЕК, однією з найбільших у світі вугільних компаній.

Європейський Союз у березні включив Мельниченка до масового списку санкцій щодо бізнес-лідерів та інших осіб, яких вважають близькими до путіна. Санкції ЄС зазначають, що він був присутній на зустрічі з путіним 24 лютого у день вторгнення.

Українські Національні Новини

Новини Світу