menshe-nizh-ochikuvalosya-yes-zamoroziv-aktivi-rosiyskogo-tsentrobanku-na-23-mlrd-yevro

Менше, ніж очікувалося: ЄС заморозив активи російського центробанку на 23 млрд євро

 • 99149 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Країни Європейського Союзу повідомили про заморожування близько 23 мільярдів євро (24,5 мільярда доларів) активів центрального банку росії, заявив напередодні єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, вперше оприлюднивши цифри, хоч очікувані були набагато вищими, повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

росія публічно заявила, що західні санкції призвели до заморожування активів її центрального банку на суму близько 300 мільярдів доларів у всьому світі.

З цих заморожених активів лише менше десятої частини знаходиться в ЄС, згідно з інформацією, яку Європейська комісія отримала від 27 урядів ЄС, заявив Рейндерс.

Він сказав, що з початку війни в Україні в лютому в ЄС було заморожено близько 23 мільярдів євро, і ця цифра мізерно мала порівняно зі 100 мільярдами доларів, замороженими Сполученими Штатами.

На додачу до цього, країни ЄС також заморозили фізичні активи на суму близько 10 мільярдів євро, такі як яхти та вілли, пов'язані з олігархами та чиновниками, які мають зв'язки з кремлем, зазначив Рейндерс.

Він не пояснив, чому третя за величиною економіка світу привабила так мало активів російського центрального банку, відзначає видання.

Єврокомісар також відмовився вказати, чи повідомляли всі уряди ЄС про заморожування активів. Так, багато урядів ЄС традиційно виявляли обережність у повному дотриманні санкцій ЄС, а деякі з них відмовлялися публічно говорити про те, чи заморозили вони російські активи.

Доповнення

У ЄС запропонували зробити злочином ухилення від сакцій і конфісковувати активи олігархів-порушників.

Українські Національні Новини

Економіка