merkel-khoche-obgovoriti-pivnichniy-potik-2-z-administratsiyeyu-baydena

Меркель хоче обговорити "Північний потік-2" з адміністрацією Байдена

 • 12979 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не змінила своєї позиції щодо проекту газопроводу "Північний потік - 2", який потрапив під американські санкції, але Берлін планує обговорити його з адміністрацією нового президента США Джозефа Байдена. Про це вона заявила на пресконференції в четвер, передає УНН.

"Я говорю сьогодні, що ... моє основне ставлення ще не змінилося таким чином, що я б сказала, що проекту не повинно бути", - цитує агентство AP слова Меркель.

Цього, як зазначає за підсумками пресконцеренції видання Der Standard, не змінить і арешт російського опозиційного політика Олексія Навального. Однак Меркель виступила з вимогою до російської влади щодо негайного звільнення Навального.

"Ми, звичайно, поговоримо з новою американською адміністрацією... Але ми також повинні поговорити про те, які економічні відносини з Росією в газовій сфері прийнятні, а які ні. І справа йде не так, як якщо б між Сполученими Штатами Америки та Росією не було абсолютно ніяких торгових відносин, наприклад, в нафтовому секторі", - додала канцлер ФРН.

При цьому Меркель повторила заперечення Німеччини проти "екстериторіальних санкцій".

В цілому Меркель заявила, що "просто існує набагато більш широкі політичні збіги з президентом Байденом", ніж з попередником Дональдом Трампом. Але вона сказала, що відмінності все ж будуть.

Додамо, влада США у вівторок ввела санкції проти судна “Фортуна”, яка задіяна в будівництві газопроводу “Північний потік-2”, і його власника — компанії “КВТ-Рус”. Санкції ввели в межах закону CAATSA (“Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій”). Попадання в список санкцій означає заморожування активів в США і заборону для американських громадян на будь-який бізнес з фігурантами списку.

Раніше під загрозою санкцій з боку США від участі в проекті "Північний потік-2" відмовилися європейські судна і на добудову газопроводу було направлено два російських трубоукладачі - "Академік Черський" і "Фортуна".

Роботи повинні були розпочатися 15 січня 2021 року, але оператор "Північного потоку-2" відклав будівництво труби.

Після цього російський "Газпром", який бере участь у реалізації проекту, визнав можливість згортання "Північного потоку-2".

Передбачається, що “Північний потік-2” з’єднає Німеччину і Росію по дну Балтійського моря в обхід країн Балтії, Польщі, України. Будівництво газопроводу зупинено в кінці 2019 року через схвалення конгресом США санкцій проти власників суден-трубоукладачів для проекту.

Українські Національні Новини

Новини Світу