merkel-vdruge-zatelefonuvala-lukashenku-cherez-migrantiv-na-kordoni-yes

Меркель вдруге зателефонувала Лукашенку через мігрантів на кордоні ЄС

 • 19982 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. В.о. канцлера ФРН Ангела Меркель знову зателефонувала правителю Білорусі Олександру Лукашенку у зв’язку із ситуацією на білорусько-польському кордоні, незважаючи на критичну реакцію щодо її ініціативи. Під час телефонної розмови йшлося про підтримку Мінськом надання гуманітарної допомоги та можливість повернення людей на батьківщину, над яким працює ООН та Єврокомісія, повідомив у середу, 17 листопада, офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт у Берліні. Подальших деталей розмови Зайберт не назвав, передає УНН із посиланням на DW.

Деталі

Крім того, Меркель обговорила ситуацію на кордоні із польським прем'єром Матеушем Моравецьким. Глави двох урядів домовилися про "тісне узгодження ФРН та Польщею" дій у цьому конфлікті, повідомив Берлін увечері 17 листопада. При цьому Меркель наголосила на "абсолютній солідарності Німеччини з Польщею".

Глава МЗС Німеччини приїде до Варшави

В.о. міністра внутрішніх справ ФРН Хорст Зеєхофер 18 листопада приїде до Варшави для консультацій із польським керівництвом щодо конфлікту з Білоруссю. За його словами, вся увага уряду Німеччини наразі спрямована на те, щоб зупинити "підступні дії" білоруського режиму, який доставляє до країни мігрантів, щоб переправляти їх до ЄС та ФРН. Позиція влади в Берліні у цій ситуації однозначна - підтримка Польщі та охорона зовнішніх кордонів ЄС, наголосив Зеєхофер.

Раніше того ж дня Зайберт відповів на критику в Німеччині та Європі щодо дзвінка Меркель Лукашенка напередодні. Він зазначив, що для врегулювання драматичної ситуації, в якій страждають тисячі людей, "має сенс говорити і з тими, хто в Мінську може змінити ситуацію - навіть якщо йдеться про правителя, легітимність якого Німеччина, як і решта європейських країн, не визнає". За його словами, Меркель дзвонила до Мінська, "щоб знайти гуманітарні рішення; наприклад, щоб забезпечити доступ до мігрантів Управління ООН у справах біженців (UNHCR)".

Крім того, зазначив Зайберт, позиція Брюсселя і Берліна в цій ситуації, включаючи питання санкцій щодо Мінська, що несе відповідальність за наплив біженців на зовнішніх кордонах ЄС, збігаються. Меркель "погодила цей дзвінок із Європейською комісією і попередньо повідомила важливих партнерів у регіоні", зазначив представник уряду.

Варшава критикує Меркель та Макрона

Польська влада розкритикувала посередницькі зусилля Ангели Меркель та президента Франції Еммануеля Макрона. Варшаву потрібно було заздалегідь поінформувати про телефонні переговори Меркель із білоруським правителем Олександром Лукашенком та Макроном із президентом Росії Володимиром Путіним, заявив речник уряду Польщі Петро Мюллер громадському телеканалу TVP. За його словами, сам факт розмови з Лукашенком викликає подив, оскільки в певному сенсі легітимізує білоруського правителя, якого ЄС не визнає президентом Білорусі.

Депутат фракції "зелених" та член комітету бундестагу з міжнародних справ Омід Нуріпур назвав переговори Меркель із Лукашенком "жахливим сигналом". Він зазначив, що ЄС не визнає легітимність Лукашенка, проте Меркель, провівши цю розмову, фактично зробила це зізнання.

Ангела Меркель стала першим лідером західної держави, який зателефонував Лукашенку після президентських виборів, які відбулися у серпні 2020 року. ЄС не визнає їхні офіційні результати, а Лукашенко – легітимним президентом Білорусі.

Українські Національні Новини

Політика