mi5-pidvischila-riven-teroristichnoyi-zagrozi-u-pivnichniy-irlandiyi-do-seryoznogo

MI5 підвищила рівень терористичної загрози у Північній Ірландії до "серйозного"

 • 237687 переглядiв

КИЇВ. 28 березня. УНН. У вівторок британська розвідувальна служба MI5 підвищила рівень терористичної загрози в Північній Ірландії до «серйозного» на тлі зростання активності ірландських дисидентських республіканських бойовиків. Про це інформує АР, передає УНН.

Деталі

Це другий за величиною ступінь за п'ятибальною шкалою, що означає, що напад вважається можливим. За останній рік загроза була на один щабель нижче на рівні «значна».

Рівень загрози для решти Великої Британії залишається значним, а це означає, що напад вважається можливим.

Воєнізовані угруповання в Північній Ірландії склали зброю після мирної угоди Страсної п'ятниці 1998 року, яка значною мірою поклала край 30-річному жорстокому конфлікту між ірландськими республіканськими і британськими лоялістськими групами і силами безпеки Великої Британії. Але невеликі групи, що відкололися від Ірландської республіканської армії, продовжують час від часу атакувати сили безпеки.

Міністр Великої Британії щодо Північної Ірландії Кріс Хітон-Харріс заявив, що «в останні місяці ми спостерігаємо зростання активності, пов'язаної з терористичною діяльністю в Північній Ірландії, яка спрямована проти поліцейських, які обслуговують свої громади, а також наражає на ризик життя дітей та інших представників громадськості».

Він закликав людей «зберігати пильність, але не турбуватися».

Доповнення

Минулого місяця старший офіцер поліції Джон Колдуелл був застрелений двома чоловіками в масках, коли він тренував дитячу футбольну команду в місті Ома, приблизно за 100 км на захід від Белфасту. Відповідальність за це взяла на себе група, що відкололася від ІРА, відома як «Нова ІРА».

Зміна рівня загрози відбувається напередодні заходів, присвячених 25-річчю угоди Страсної п'ятниці.

Очікується, що президент США Джо Байден відвідає Північну Ірландію. Основні учасники, зокрема колишній президент США Білл Клінтон та експрем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, також прибудуть до Белфасту на пам'ятні заходи.

Українські Національні Новини

Новини Світу