migratsiyna-kriza-ponad-400-migrantiv-viletili-evakuatsiynim-reysom-do-iraku

Близько 400 мігрантів вилетіли евакуаційним рейсом із Білорусі до Іраку

 • 18762 переглядiв

КИЇВ. 18 листопада. УНН. Сотні іракців прилетіли додому із Білорусі в четвер, відмовившись від надії досягти Європейського Союзу після більш ніж тижневої напруженості на східному кордоні блоку ЄС, де застрягли тисячі мігрантів. Про це пише УНН з посиланням на АР.

Деталі

За словами консула Іраку в Росії Маджида аль-Кілані, на тлі кризи загалом 430 іракців зареєструвалися на рейси додому. А 374 сіли на один, який вилетів у четвер вдень, повідомила речниця Лукашенка Наталія Ейсмонт. Рейс планує зробити дві зупинки — одну в місті Ербіль та іншу в столиці Іраку Багдаді.

Але загалом, за словами речника Лукашенка Ейсмонт, в країні залишилося близько 7 тисяч мігрантів.

Ейсмонт сказала, що той факт, що сотні людей залишають Білорусь, свідчить про те, що уряд дотримується своєї частини угоди. Решта "категорично відмовляються літати, але ми будемо над цим працювати", - сказала вона.

Раніше цього тижня, за словами Ейсмонт, Лукашенко запропонував канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, щоб ЄС міг відкрити "гуманітарний коридор", щоб дозволити 2 000 мігрантам відправитися до Німеччини, а білоруська влада працюватиме над тим, щоб переконати інших 5 000 повернутися на батьківщину.

Доповнення

Польща зайняла жорстку позицію проти незаконного в’їзду мігрантів, підкріплюючи кордон силами ОМОНу та військами і плануючи побудувати високий сталевий бар’єр.

Останніми днями на кордоні почалася сутичка, коли мігранти кидали каміння в польських військових, які зосереджені на їхній стороні огорожі, 12 отримали поранення, а війська у відповідь застосували водомети та сльозогінний газ. Варшава звинуватила білоруські сили в розпалюванні конфлікту, а уряд у Мінську засудив "насильницькі дії" Польщі.

Тим часом державні білоруські ЗМІ повідомляють, що в імпровізованих таборах поблизу польського кордону більше не залишилося мігрантів після того, як влада відкрила для них опалювальний склад, де вони сховалися від холоду.

За останні тижні на кордоні загинули щонайменше 12 людей, у тому числі 1-річна дитина, про смерть якої повідомила польська гуманітарна організація в четвер.

Захід звинуватив президента Білорусі Олександра Лукашенка в заманенні мігрантів до кордону, щоб використовувати їх як "пішаків" для дестабілізації блоку з 27 країн у відповідь за санкції проти його авторитарного режиму. Білорусь заперечує організацію кризи, через яку мігранти в'їжджали в країну з літа, а потім намагалися проникнути до Польщі, Литви та Латвії.

Українські Національні Новини

Новини Світу