milovanov-za-tri-roki-silskogospodarskikh-derzhzemel-pomenshalo-na-10

Милованов: за три роки сільськогосподарських держземель поменшало на 10%

 • 7584 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. Площа державних та комунальних сільськогосподарських земель з 2016 року скоротилась на 10%. Про це міністр розвитку економіки і сільського господарства Тимофій Милованов написав на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Площа державних і комунальних с/г земель за неповні 4 роки скоротилася на 10%. 2016 – 10,5 млн га за даними Держгеокадастру станом на 01.01.2016. 2019 – 9,4 млн га за даними Держгеокадастру станом на 1.10.2019", - написав Тимофій Милованов.

Також міністр додав, що 37 млн га земель сільськогосподарського призначення під мораторієм, оскільки приблизно 7 млн людей отримали земельні паї. 1,5 млн з них вже померли, так і не дочекавшись права розпорядитися своїм майном.

"460 тис. га земель в оренді на 49 років за договорами емфітевзису. Це фактично продаж землі, але за "сірою" схемою й нижчою ціною, ніж при відкритому ринку землі", - зазначив Милованов.

Міністр також додав, що в світі є лише 6 країн, у яких нема вільного ринку землі. Це Північна Корея, Таджикистан, Конго, Венесуела, Куба та Україна.

"Саме там живуть найбідніші селяни й, на жаль, наші серед них. Унікальні українські чорноземи зараз здаються в оренду в 6 разів дешевше, ніж у Німеччині, а в Данії - у 19 разів. Скасування мораторію - це відкрита можливість кожному українцю розпоряджатись власним майном, продати або купити землю", - написав Милованов.

Нагадаємо, нардепи схвалили закон про ринок землі у першому читанні.

Українські Національні Новини

Економіка