minagropolitiki-dopuskaye-naroschennya-eksportu-zbizhzhya-do-5-5-mln-tonn-na-misyats

Мінагрополітики допускає нарощення експорту збіжжя до 5,5 млн тонн на місяць

 • 1281878 переглядiв

КИЇВ. 19 вересня. УНН. Україна може збільшити експорт збіжжя до 5,5 млн тонн на місяць. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата

«У нас є потенціал для експорту, формується потенціал для експорту. У нас цього року на 1 липня були надзвичайно великі перехідні залишки. Понад 20 млн тонн, які також були потенціалом. Плюс є вже новий врожай. Тому тема експорту залишається дуже актуальною, щоб вивезти вирощене збіжжя», - розповів Висоцький.

Деталі

За його словами, очікується збір олійних та зернових культур на рівні 67 млн тонн. Внутрішнє споживання зернових та олійних очікується на рівні 20-22 млн тон, тому мінімум 45 млн тонн має піти на експорт.

Він зазначив, що з відкриттям "зернової ініціативи" показники експорту зростають досить суттєво. Якщо у липні ще до "зернової" угоди вдалося експортувати 3 млн тонн, то у серпні цей показник вже досяг 4,5 млн тонн зернових у місяць.

«Зараз дивимося, що скоріш за все зможемо вийти на 5,4-5,5 млн тонн. Ми сподіваємося, що форс-мажорів не буде та така цифра буде досягнута…», - сказав Висоцький.

Висоцький зазначив, що Україна наближається до необхідного середньомісячного темпу експорту, який був у мирний час.

«У попередні роки він становив від 6 до 7 млн тонн на місяць, залежно від пори року та інтенсивності. Тому, якщо ми вийдемо хоча б на 6 млн тонн, то це буде величезне досягнення усіх учасників процесу», - розповів Висоцький.

Доповнення

Україна відправила на експорт морем у межах "зернової" угоди вже 3,9 млн тонн агропродукції.

Українські Національні Новини

Економіка