minfin-khoche-schob-do-2023-roku-derzhbyudzhet-ne-zalezhav-vid-mvf

Мінфін хоче, щоб до 2023 року держбюджет не залежав від МВФ

 • 12497 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. У Міністерстві фінансів планують, аби пряме фінансування Державного бюджету Міжнародним валютним фондом припинилося до 2023 року, натомість МВФ виділяв гроші на резерви Національного банку або лише надавав технічну допомогу. Про це в інтерв'ю Der Standard заявив міністр фінансів Сергій Марченко, передає УНН.

"На даний момент МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту. Ми хочемо, щоб МВФ виділяв гроші на резерви Національного банку, або лише надавав технічну допомогу, тобто гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації. Пряме фінансування держбюджету має припинитися до 2023 року, аби ми могли позичати гроші на ринкових умовах і знову ставати незалежними відносно своїх запозичень", - сказав Марченко.

З його слів, МВФ важливий як інституційний кредитор, а не через суми грошей, які він надає.

"Більшу частину грошей ми позичили на міжнародних фінансових ринках. Однак на поточному етапі розвитку країна потребує допомоги МВФ, і ми робимо все можливе, щоб продовжувати співпрацю та виконувати умови програми. Ми все ще залежатимемо від хороших новин від МВФ у 2021 році, аби продовжувати співпрацювати з ЄС та Світовим банком та позичати гроші на ринку капіталу за прийнятними процентними ставками. Але ми хочемо змінити формат співпраці", - пояснив голова Мінфіну.

Додамо, Рада директорів МВФ у червні ухвалила надання Україні 5 млрд доларів на 18 місяців в межах угоди Stand-by. Перший транш за новою програмою обсягом 2,1 млрд дол. Україна отримала вже 12 червня. Україна сподівалася, що до кінця року місія МВФ проведе роботу у Києві, щоб дати оцінку підстав для виділення ще одного траншу.

Утім, у вересні у Фонді заявили, що продовження програми фінансової підтримки України від МВФ залежить, зокрема, від незалежності антикорупційних органів. Це сталося на тлі того, як КСУ ухвалив низку рішень щодо антикорупційного законодавства, зокрема щодо скасування покарання за брехню в деклараціях, що вплинуло на е-декларування. Західні партнери очікували від України врегулювання ситуації. Наразі частина необхідних для цього законопроектів ухвалена.

У грудні місія МВФ повернулася до України, пропрацювавши три дні в дистанційному форматі - усі заплановані зустрічі, як оцінювалося, пройшли добре.

З 11 січня місія відновила роботу в Україні. Утім, це сталося на тлі "тарифної" кризи і кроків уряду щодо зниження вартості газу для населення на фоні протестів - відхід від ринку газу, на якому наполягав Фонд і який запрацював у 2020 році, і повернення до регулювання ціни, хоч, як запевняють в уряді, не довготривалого. В експертому колі заявляли, що за повідомленнями, у МВФ не з розумінням поставилися до такого кроку.

Перед нинішньою програмою у межах співпраці з МВФ для України діяла інша - чотирирічна програма "Механізм розширеного фінансування" (EFF) на 17,5 млрд дол., схвалена у березні 2015 року. Програма EFF, своєю чергою, замінила собою програму Фонду Stand-By, яка була надана Україні 30 квітня 2014 року.

Українські Національні Новини

Економіка