mininfrastrukturi-khochut-viddati-kontrol-za-tsinami-na-remont-dorig-vr-pidtrimala-zakonoproekt

Мінінфраструктури хочуть віддати контроль за цінами на ремонт доріг: ВР підтримала законопроект

 • 19201 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект, яким передбачається, аби вартість нового будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування визначалася на підставі методик і правил, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, яким наразі є Мінінфраструктури. Відповідне рішення підтримали 245 народних депутатів України на пленарному засіданні у вівторок, 2 лютого, передає кореспондент УНН.

Деталі

Автори законопроекту вказують, що нинішня система ціноутворення в будівництві є застарілою і зарегульованою. Що вона змушує обґрунтовувати кожну складову витрат дорожніх робіт за допомогою цілого переліку документів в паперовому вигляді. 

"Такий трудомісткий процес формування договірної ціни обмежує доступ підрядникам до ринку будівництва. Крім того, проблему загострюють ті факти, що в дорожньо-будівельних компаніях відсутня зацікавленість в застосуванні інноваційних матеріалів (технологій) і зменшенні витрат та існує тиск на дорожні організації з боку контролюючих органів через помилки, що виникають за надмірної зарегульованості системи", - вели далі ініціатори законопроекту.

Тож, пропонується вивести з нинішньої системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування.

Законопроектом № 2234 передбачається, що центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері дорожнього господарства, яким на сьогодні є Мінінфраструктури, надається право затверджувати методики та нормативи визначення вартості будівництва автомобільних доріг загального користування.

Таким чином пропонується, аби вартість нового будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування визначалася на підставі методик і правил, затверджених цим профільним органом.

"Проект спрямований на визначення відповідальності за формування системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування з боку центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, для подальшої адаптації вітчизняної системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування до кращих світових практик", - йдеться у пояснювальній записці.

Відповідний законопроект розглядався у Раді ще у червні минулого року, проте, його відправили на доопрацювання.

Ситуація з дорогами в Україні

Президент України Володимир Зеленський зі своєю програмою "Велике будівництво" приписує собі великі обсяги ремонту доріг. В одному з інтерв'ю наприкінці минулого року він зазначав, що "вже зробили, й це підтверджено, чотири тисячі кілометрів доріг у цьому (2020 - ред.) році, що перевищує загальну кількість кілометрів доріг, зроблених за попередні 10 років. За рік зробили в 10 разів більше, ніж за десять років у сумі". Однак, такі ж заяви лунали і за попередньої влади, і цифри за рік називалася майже такі ж. 

Водночас багато критики лунало щодо виділення коштів на будівництво доріг з “ковідного фонду”. Для порівняння, на кінець 2020 року з нього на будівництво, реконструкцію та ремонт автодоріг державного значення було спрямовано 24,9 млрд грн, тоді як на охорону здоров’я — 14,7 млрд грн.

Зокрема, колишній радник голови Офісу Президента Андрія Єрмака Ігор Уманський заявляв, що кошти з коронавірусного фонду, які виділили на будівництво доріг, присвоїв так званий “картель”.

Додамо, за даними дослідження, 48% громадян підтримують виділення коштів з Фонду боротьби з коронавірусом на будівництво доріг, а 50% не підтримують.

Зауважимо, всього в Україні на сьогодні 419,4 тис. км доріг. Всі вони у зоні відповідальності різних інституцій. Державних доріг в Україні 46,6 тис. км. Вони належать Укравтодору. За них відповідають його структурні підрозділи в областях.

Українські Національні Новини

Політика