ministr-frn-yide-do-ukrayini-pogovoriti-pro-pivnichniy-potik-2

Міністр ФРН їде до України поговорити про "Північний потік-2" - ЗМІ

 • 15831 переглядiв

КИЇВ. 8 травня. УНН. Міністр економіки Німеччини Петер Альтмаєр (Peter Altmaier) планує здійснити візит до Росії і України. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на інформагентство dpa, яке посилається на свої джерела в урядових колах ФРН, передає УНН.

За інформацією джерел, поїздка запланована на 13 і 14 травня.

Очікується, що Альтмаєр обговорить зі своїми російським і українським колегами питання енергетики і економічної політики. Зокрема, головними темами переговорів повинні стати майбутнє проекту газопроводу "Північний потік-2" і України як транзитної країни для постачань російського природного газу до Європи, відзначили співрозмовники.

Повідомляється також, що глава Мінекономіки Німеччини планує взяти участь в підготовці зустрічі канцлера ФРН Ангели Меркель і президента Росії Володимира Путіна, яка має відбутися 18 травня в Сочі.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід планується побудувати поруч з чинним "Північним потоком".

Питання про будівництво "Північного потоку-2" займає центральне місце в енергетичній безпеці України. Реалізація проекту несе ризики для транзитного ресурсу країни. Укладена в 2009 році україно-російська угода на постачання і транзит природного газу добігає кінця у 2019 році.

У зв'язку з цим Президент України Петро Порошенко і Верховна Рада в контактах із західними партнерами неодноразово підкреслювали неприпустимість монопольного становища "Газпрому" у забезпеченні Європи газом. У той же час у Німеччині закликали Росію гарантувати Україні обсяги транзиту газу по завершенні контракту в 2019 році.

У свою чергу Німеччина і Фінляндія на початку 2018 року дозволили будівництво газопроводу "Північний потік-2" в своїх економічних зонах. На разі "Газпром" очікує дозвіл від Швеції і Данії.

Нагадаємо, 2 травня Порошенко домовився із заступником держсекретаря США Мітчеллом про спільні дії з протидії будівництву "Північного потоку-2".

Як повідомлялося, 3 травня в Німеччині стартувало будівництво "Північного потоку-2" .

Українські Національні Новини

Політика