ministr-milovanov-zustrichayetsya-z-gorilchanimi-gigantami-zamist-profspilok

Міністр Милованов зустрічається з горілчаними гігантами замість профспілок

 • 10831 переглядiв

КИЇВ. 29 жовтня. УНН. Об’єднана організація профспілки працівників агропромислового комплексу в ДП "Укрспирт" поскаржилася Президенту Володимиру Зеленському на міністра економіки і АПК Тимофія Милованова, який замість них на свої наради кличе великих виробників горілчаної продукції, повідомляє УНН з посиланням на відповідне звернення.

"Міністр Милованов Т.С. особисто дозволяє собі називати працівників ДП "Укрспирт" - бандитами... Це неприпустимі звинувачення на фоні майбутнього проведення незваженої приватизації спиртових підприємств, враховуючи, що функції контролю за обігом підакцизних товарів в Україні, у тому числі спирту етилового, покладено на Державну податкову службу України…

Такі звинувачення призведуть лише до знецінення активів та банкрутства галузі. Дивує, що на проведену міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України нараду не були запрошені представники профспілок підприємства, а лише великі виробники горілчаної продукції. Пропозиції працівників щодо реформування ДП “Укрспирт” та галузі в цілому не були почуті", - заявили спиртовики.

Між тим, працівників ДП "Укрспирт" налічується понад 4 тисячі, які так само схвильовані заявами міністра, повідомили в профспілці.

"Ці заяви викликають серйозне занепокоєння серед працівників ДП "Укрспирт", яких понад 4200, та пов’язаних з ними фермерських господарств, що постачають продукцію на підприємство, які переважно проживають у віддаленій сільській місцевості. Як правило, для працівників сільської місцевості робота на спиртовому заводі є єдиним джерелом доходу в сім’ї.

Яскравим прикладом "прискореної та необдуманої" приватизації є цукрова галузь країни, яка фактично була знищена в результаті неефективних та невиважених управлінських рішень", - нагадали спиртовики.

У зверненні вказується, що у своїх виступах Президент України звертає увагу на необхідність створення умов для повернення в Україну громадян, які в пошуках заробітку чи кращої долі вимушені емігрувати за кордон в пошуках роботи. Водночас, незважена приватизація спиртових заводів, які як правило розміщені у сільській місцевості та є єдиними працюючими підприємствами, залишить без роботи працівників, які в пошуках заробітку будуть вимушені емігрувати за кордон.

"Такими діями ми, навпаки, прискоримо “робочу міграцію” громадян за кордон та по суті досягнемо іншого вкрай негативного результату. Окрім того, буде суттєво зменшено надходження до бюджету України податку на доходи фізичних осіб.

У разі прискореної та незваженої приватизації чи демонополізації спиртової галузі у ризикове становище потрапляють аграрні виробники, оскільки не факт, що спирт етиловий буде вироблятися з їх продукції (зерна), а не імпортуватися з-за кордону", - зазначають спиртовики.

За словами працівників ДП "Укрспирт", протягом часу з вересня 2017 року по грудень 2018 року фактично сплачено до бюджетів усіх рівнів 5,5 млрд грн, з яких близько 80 млн є податком на доходи з фізичних осіб.

"У разі демонополізації спиртової галузі такі надходження буде зменшено мінімум у 4 рази", - підкреслили вони.

Нагадаємо, профсоюз спиртовиків підготував звернення до Президента та погрожує страйком. Їх головні вимоги:

  • відкликати законопроект від 23 жовтня № 2300 про так звану демонополізацію як такий, що знищує спиртові галузі України та суміжні галузі переробки сільськогосподарської сировини, загрожує безробіттям, соціальною напругою та новою хвилею масової імміграції з країни;
  • включення делегованих представників профспілкових виборних органів до роботи в комітетах та підкомітетах ВР, комісіях та робочих групах органів державної влади з реформування спиртової галузі України, в тому числі розгляду законопроекту № 2300;
  • внести зміни до Кримінального кодексу України та посилення кримінальної відповідальності за незаконне виробництво та/або реалізацію підакцизної продукції;
  • переглянути призначення Сергія Блескуна на посаду в.о. директора ДП "Укрспирт" як особи, яка має конфлікт інтересів та не може працювати на керівних посадах в галузі, дослухатись до думки трудового колективу ДП "Укрспирт" при ухваленні кадрових рішень та провести конкурс на посаду керівника ДП "Укрспирт" у передбачений законодавством спосіб.

Українські Національні Новини

Політика