ministri-finansiv-yes-skhvalili-makrofin-ukrayini-na-5-mlrd-yevro

Міністри фінансів ЄС схвалили макрофін Україні на 5 млрд євро

 • 132173 переглядiв

КИЇВ. 9 вересня. УНН. Міністри фінансів Європейського Союзу у п'ятницю підтримали надання Україні макрофінансової допомоги у вигляді кредиту обсягом 5 мільярдів євро, щоб допомогти їй підтримувати роботу шкіл, лікарень та інших державних установ, на тлі того, як вона бореться із вторгненням рф, повідомило міністерство фінансів Чехії, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Міністр фінансів Чехії Збинек Станюра, який у п'ятницю приймав міністрів фінансів ЄС у Празі, заявив у своїй заяві, що на майбутніх зустрічах вирішать, як решта 3 мільярди євро в пакеті можуть бути поділені на кредити або гранти.

Доповнення

Кредит, забезпечений гарантіями країн-членів ЄС, є частиною загального пакету 9 мільярдів євро, про який було оголошено у травні. 

Україна вже отримала перший транш нового пакету макрофінансової допомоги ЄС - обсягом 1 млрд євро, двома частинами в 500 мільйонів 1 та 2 серпня.

Згодом в Офісі Президента зазначали, що, зокрема, Німеччина блокує розгляд питання про решту допомоги.

5 серпня у Єврокомісії вказали, що тривають "технічні роботи" для надання Україні решти з нового пакету макрофінансової допомоги.

Після цього з'явилася інформація, що новий проект пропозиції Єврокомісії передбачає надання Україні фінансової допомоги обсягом 8 мільярдів євро шляхом поєднання грантів і позик. І що новий проект пропозиції з’явився після того, як Німеччина відмовилася надати гарантії щодо кредитів Україні на суму до 9 мільярдів євро. Берлін стверджував, що гранти краще підходять для допомоги Києву, який і так має великі борги, і вказав на свій власний грант у 1 мільярд євро. Така позиція змусила Італію та Францію, які також надали допомогу, також порушити питання.

Врешті Німеччина пообіцяла пришвидшення з наданням 8 млрд євро макрофіну ЄС.

Українські Національні Новини

Економіка