ministri-yes-sogodni-obgovoryat-skasuvannya-veto-politico

Міністри ЄС сьогодні обговорять скасування вето - Politico

 • 191798 переглядiв

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Міністри у справах ЄС країн-членів блоку сьогодні у Брюсселі обговорять пропозиції скасувати чи обмежити одноголосний принцип ухвалення зовнішньополітичних рішень, повідомляє Politico, пише УНН.

Цитата

"Міністри у справах ЄС, які збираються сьогодні у Брюсселі, обговорять пропозиції щодо скасування або обмеження принципу одностайності з питань зовнішньої політики, який надає кожній країні-члену блоку право вето з таких питань, як санкції проти росії", - відзначає видання.

"Я вельми оптимістична щодо того, що можна досягти прогресу у питанні голосування кваліфікованою більшістю", - заявила в понеділок державний міністр Німеччини у справах Європи Анна Люрман перед сьогоднішньою зустріччю зі своїми колегами.

"Ми обговорюємо області, у яких це могло б бути можливо, особливо в галузі загальної зовнішньої та безпекової політики", - сказала Люрманн, на тлі того, як реакція всього блоку на дії росії неодноразово "зупинялася однією країною-членом". Вона додала: "Я думаю, що це не повинно заважати нам діяти в майбутньому".

Так, видання зауважує, що, до прикладу, минулого тижня Угорщина одноосібно заблокувала у ЄС виклик доповідача ООН щодо порушень прав людини росією.

Деталі

Як повідомляється, міністри розглядають механізм (passerelle clauses), який дозволяє країнам ЄС переходити від одностайності до голосування більшістю у Раді ЄС без необхідності зміни договорів ЄС. Згідно з документом Ради ЄС, "кілька делегацій відкриті або готові розглянути можливість використання" цього механізму, але "через дуже політично чутливий характер цього питання… вказують, що їм потрібен додатковий час для відповіді на це питання", відзначає видання.

Доповнення

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель у червні зазначив, що ЄС повинен переглянути процес ухвалення рішень - з обговоренням можливості відмови від одностайності з питань зовнішньої політики.

Канцлер ФРН Олаф Шольц тоді також заявив, що ЄС більше не може дозволити собі вето окремих країн у зовнішній політиці.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Міністри ЄС сьогодні обговорять скасування вето - Politico

     • 191798 переглядiв

    "Снігу місцями вище коліна": у Карпатах вирує негода

     • 482167 переглядiв