minprirodi-rozroblyaye-ramkoviy-zakonoproekt-pro-upravlinnya-vidkhodami

Мінприроди розробляє рамковий законопроект про управління відходами

 • 9906 переглядiв

КИЇВ. 5 червня. УНН. Міністерство екології та природних ресурсів разом з іншими міністерствами розробляють рамковий законопроект про управління відходами, а також Національний план щодо управління відходів відповідно до угоди про асоціацію з ЄС. Про це сьогодні сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час конференції “Нова політика управління відходами – шлях до циклічної економіки", передає кореспондент УНН.

"Ми визначили два основних вектори для роботи (для впровадження реформи щодо відходів - ред.). Перш за все, це є рамковий закон про відходи та 9 секторальних законів, які повинні йти за схваленням рамкового закону у сфері управління різних секторів відходами", - сказав він.

Семерак розповів, що зараз урядом вже розробляється рамковий закон щодо відходів із залученням експертів зі Словаччини, Німеччини, Болгарії, а також беруть участь у цьому процесі профільні асоціації, громадські організації.

"Підкреслю, без рамкового закону, вважаю, прийняття інших законів є абсолютно передчасним або навіть і не доречним", - уточнив міністр.

Наступним вектором у цьому напрямку, за його словами, є ухвалення Національних та регіональних планів управління відходами, що є зобов'язанням України відповідно до угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Семерак додав, що робота над Національним планом управління відходами розпочалася кілька місяців тому.

"Ключовими елементами нового законодавства мають бути введення європейських класифікацій відходів, п'ятиступеневої ієрархії управління відходами: запобігання, переробка, повторне використання і лише в кінці ми говоримо про можливе спалення та видалення відходів. Розширена відповідальність виробника", - зазначив він.

Щорічно наша країна накопичує близько 12-15 млн тонн твердих побутових відходів, 40% з яких - це тара, зокрема пластикова. Експерти вказують, що проблема криється у відсутності мотивації українців цивілізовано поводитися зі сміттям, зокрема пластиковими пляшками.

Боротися з пластиком більшості європейських країн допомагає депозитна система збору тари.

Принцип її роботи полягає в тому, що при здачі пляшок у спеціальний автомат споживачам повертається частина грошей, сплачених при купівлі напою. Чим більше пляшок збере автомат - тим більше тари можна повторно використовувати або переробляти. Це в свою чергу зменшує кількість сміття, яке осідає в океанах і на звалищах.

Норвегія, наприклад, завдяки такій системі переробляє майже всі пластикові пляшки в країні. У 2016 році там переробили 598 млн пляшок, що становить 97% від загального обсягу.

В Україні така система запрацює, щойно народні депутати схвалять зареєстрований у парламенті законопроект.

Українські Національні Новини

Політика