minreintegratsiyi-ukrayini-potribna-vlasna-model-bezpechnoyi-reintegratsiyi

Мінреінтеграції: Україні потрібна власна модель безпечної реінтеграції

 • 10783 переглядiв

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Віцепрем‘єр-міністр України - міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков із авторами та організаторами державної політики мирної реінтеграції окупованих територій Республіки Хорватії на зустрічі у Загребі дійшли висновку, що Україні потрібна своя модель безпечної реінтеграції. Про це повідомляє пресслужбу Мінреінтеграції, передає УНН.

"Дякую, що знайшли час поспілкуватися з нами, бо мета нашого візиту - отримати досвід у мирній реінтеграції. І досягнення, і помилки Хорватії дуже важливі для нас, адже кожна врахована помилка - це врятоване життя. Наше міністерство - про людей і для людей. Сама реінтеграція - це про людей, а не тільки про території. У нас 420 тис. учасників бойових дій. Через війну у той чи інший спосіб пройшли понад 1,5 млн наших громадян. Мир – це питання номер один для України, але точно не мир будь-якою ціною. І безпечна реінтеграція - це не тільки про необхідність повернення окупованих територій, це про наявність червоних ліній, які ми ніколи не перейдемо", - наголосив віцепрем‘єр-міністр України.

Хорватські коллеги в рамках заходу розповіли про ключові складові безпечної реінтеграції: демілітарізація і безпека, запровадження перехідного періоду, забезпечення поновлення майнових прав, соціально-гуманітарна політика, встановлення державного устрою на всіх територіях, примирення між населенням.

Окрему увагу приділили питанням інформаційної політики, наголосивши, що забезпечення інформаційного суверенітету та провадження правильної інформполітики - це великий крок на шляху до безпечної реінтеграції. В свою чергу Резніков додав, що питання забезпечення сталого інформаційного суверенітету досі відкрите для України.

"В рамках спілкування українська і хорватська делегації дійшли висновку, що хорватський досвід безпечної реінтеграції може стати базою для української, проте модель такої реінтеграції в України має бути своя", - інформує пресслужба.

Хорватія надала низку рекомендацій, в тому числі щодо ВПО, політичного врегулювання тощо.

Сторони також окремо обговорили питання перехідного періоду, зокрема, засади, яких дотримувалася Хорватія. Хорватська сторона зазначила необхідність прийняття законодавчих актів про відповідальність і про амністію, наголосивши, що всі, хто вчиняв воєнні злочини, мають бути притягнуті до відповідальності.

Нагадаємо, напередодні Резніков з робочим візитом прибув до Республіки Хорватія для вивчення досвіду країни у сфері деокупації та реінтеграції окупованих територій.

Українські Національні Новини

Політика