mintot-rosiya-obmedzhuye-prava-gromadyan-buduyuchi-stinu-u-krimu

МінТоТ: Росія обмеджує права громадян будуючи стіну у Криму

 • 13676 переглядiв

КИЇВ. 29 грудня. УНН. Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш розповів про наслідки будівництва "стіни" на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом. Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, передає УНН.

"Для нас це також є додатковим порушенням не тільки кордонів, а ще й прав громадян на свободу пересування в межах своєї держави. Це в черговий раз підтверджує порушення Росією універсальних цінностей, які закріплені у Міжнародному пакті про громадянські та політичні права, де передбачено вільний рух громадян в межах своєї держави. Це лише додаткові підстави для притягнення до відповідальності осіб винних у порушеннях прав громадян. Позиція Російської Федерації наскільки не певна, що її керівництво намагається додатково підкреслити, що тимчасово окупований Крим – їхня територія. Це означає, що намагання Російською Федерацією від’єднати Крим не сприймається багатьма людьми, тому вона вдається до таких символьних речей, щоб це підтвердити", - сказав Черниш.

Черниш додав, що МінТОТ відслідковувало закупівлі, що оголошувались за рахунок коштів федерального бюджету Російської Федерації, а також знають компанію, яка є підрядником з виконання більшої частини робіт будівництва – вона входить до складу російського концерну "Росатом". Ця ж компанія працювала в 2009 році над проектом бордеризації у Грузії, де будувала схожий об’єкт на лінії розмежування з Південною Осетією. Навіть в Російській Федерації розпочато два кримінальні провадження стосовного цього підприємства, де за хабар був затриманий його керівник – він намагався дати хабаря представникам технічної служби прикордонної служби РФ, що входить до структури ФСБ, за прийняття в експлуатацію об’єктів, що збудовані на адміністративній межі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МінТоТ прокоментували будівництво паркану на адмінмежі Криму з Україною

"Україна розцінює такі дії з боку Російської Федерації як символічний акт бордеризації, аби демонстративно показати межі так званого "кордону" - це пропагандиський трюк Російської Федерації. Окрім цього в України є всі підстави стверджувати, що частково, обладнання, встановлене поблизу адміністративної межі, може використовуватись для розвідувальної діяльності. Однак якість роботи таких технічних засобів дуже низька – ми знаємо, що працюють не усі датчики руху та використовуються напівексперементальні розробк", - додав міністр.

Це також є додатковим порушенням не тільки кордонів, а ще й прав громадян на свободу пересування в межах своєї держави. Це в черговий раз підтверджує порушення Росією універсальних цінностей, які закріплені у Міжнародному пакті про громадянські та політичні права, де передбачено вільний рух громадян в межах своєї держави. Це лише додаткові підстави для притягнення до відповідальності осіб винних у порушеннях прав громадян. Позиція Російської Федерації наскільки не певна, що її керівництво намагається додатково підкреслити, що тимчасово окупований Крим – їхня територія. Це означає, що намагання Російською Федерацією від’єднати Крим не сприймається багатьма людьми, тому вона вдається до таких символьних речей, щоб це підтвердити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна продовжує не пускати росіян на свою територію

Окрім долучення правоохоронними органами матеріалів до кримінальних справ, що стосуються окупації Криму, Україна зі свого боку буде й надалі діяти політично, юридично та дипломатично. Чим більше буде міжнародних документів, (рішень Генеральної асамблеї ООН, ОБСЄ, відповідних документів МЗС України), тим більше це допоможе нам у майбутньому відстоювати у юридичному напрямку питання пов’язані з фіксацією порушень та поверненням тимчасово окупованих територій АР Крим під юрисдикцію України.

Черниш підкреслив, що Російська Федерація в тимчасово окупованому Криму діє так само як і в Грузії. ЇЇ головна мета – обмежити рух громадян між окупованими територіями та територіями, що контролює Уряд, аби створити відокремлене суспільство.

Нагадаємо, російські прикордонники завершили будування 60-кілометрової стіни на кордоні з Україною в окупованому Криму.

Українські Національні Новини

Політика