mirova-ugoda-mizh-ukrayinoyu-ta-amerikanskoyu-kompaniyeyu-gilead-ne-piddayetsya-yuridichnomu-traktuvannyu-v-serdyuk

Мирова угода між Україною та американською компанією "Гілеад" не піддається юридичному трактуванню - В.Сердюк

 • 14040 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. За умови підписання мирової угоди між Україною та американською компанією "Гілеад" має бути врахована думка та позиція пацієнта. Адже йдеться про можливе позбавлення їх вибору при лікуванні гепатиту С. Про це у коментарі УНН повідомив президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк, коментуючи рішення КМУ уповноважити У.Супрун на підписання мирової угоди з американською компанією “Гілеад”.

Як відомо, згідно з текстом вказаної угоди, МОЗ може скасувати реєстрацію в Україні генеричних ліків проти гепатиту С, якими сьогодні лікуються хворі.

"Мене дивує наступне: чому у цій мировій угоді немає споживача? Тобто пацієнта? Чому його думка там не врахована? Якщо безпосередньо про нього йде мова, якщо дійсно є загроза позбавлення пацієнта вибору… Мені це нагадує тристоронню контактну групу у Мінську... І якщо є такі мирові угоди, і можуть бути відповідні наслідки, тоді я не розумію, для чого ці плакати повісили, що ціни на ліки зменшаться? Це що, саботаж?", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В умовах війни гепатит С становить загрозу для бійців АТО

Також В.Сердюк повідомив, що з точки зору чинного законодавства, мирова угода між Україною та американською компанією "Гілеад" не піддається юридичному трактуванню.

"Про яке законодавство може бути мова? Мирову угоду, з точки зору законодавства, взагалі ніяк не можна трактувати, тому що це мирова угода. А отже, вона є добровільним вираженням думки, і не більше: "От ми так думаємо і давайте на цьому помиримося!" Ніяк інакше мирову угоду трактувати не можна", - сказав він.

Нагадаємо, у Мін’юсті розробили проект мирової угоди між Україною та “Гілеадом”, відповідно до змісту якої МОЗ повинен скасувати реєстрацію препаратів проти гепатиту С в Україні, що мають діючі речовину софосбувіру (як і “Совалді” від “Гілеаду”).

Таким чином американська компанія, в обхід дії ЗУ “Про лікарські засоби” та рішення Окружного адміністративного суду м. Києва прагне отримати ексклюзивні права на українському ринку до 2020 року.

Додамо, спроби КМУ та У.Супрун заборонити в Україні ліки від гепатиту С у ВР назвали лобізмом інтересів американської фірми.

Тим часом, стати на захист прав пацієнтів, хворих на гепатит С закликали Генпрокурора України Ю.Луценка.

Українські Національні Новини

Здоров'я