misiya-insight-viyavila-pershe-padinnya-meteorita-na-mars-nasa

Місія InSight виявила перше падіння метеорита на Марс - NASA

 • 230325 переглядiв

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Посадковий модуль NASA InSight виявив сейсмічні хвилі від чотирьох космічних каменів, що розбилися на Марсі в 2020 і 2021 роках, що є першими ударами, виявленими сейсмометром космічного корабля з моменту його приземлення на Червону планету в 2018 році, передає УНН.

Деталі

У заяві NASA йдеться, що вперше на Марсі було виявлено сейсмічні та акустичні хвилі від удару.

У новій статті, опублікованій у понеділок у Nature Geoscience, докладно описані удари, які варіювалися від від 85 до 290 кілометрів від місця розташування InSight, регіону Марса під назвою Elysium Planitia.

Перший із чотирьох підтверджених метеороїдів — термін, що використовується для космічного каміння до того, як вони впадуть на землю, — увійшов в атмосферу Марса 5 вересня 2021 року, вибухнувши як мінімум на три уламки, кожен з яких залишив після себе кратер.

За даними агентства США з дослідження космосу, більшість марсотрусів (землетрусів на Марсі) викликано розтріскуванням підповерхневих порід від тепла та тиску. Вивчення того, як змінюються результуючі сейсмічні хвилі при проходженні через різні матеріали, дає вченим можливість вивчати кору, мантію та ядро ​​Марса.

За даними NASA, вчені можуть приблизно визначити вік поверхні планети, підрахувавши її ударні кратери: що більше вони бачать, то старша поверхня. Шляхом калібрування статистичних моделей на основі того, як часто вони спостерігають зіткнення, які зараз відбуваються, вчені можуть потім оцінити, скільки ще зіткнень сталося раніше в історії Сонячної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп James Webb зняв туманність Оріона — місце, де народжуються зірки

Українські Національні Новини

Технології