mistetstvo-na-karantini-scho-podivitis-u-mizhnarodnii-den-muzei-v

Мистецтво на карантині: що подивитись у Міжнародний день музеїв

 • 36303 переглядiв

Карантин триває, і поки улюблені музеї та арт-простори не повернулись у наше повсякденне життя, цьогорічний День музеїв ми відсвяткуємо в інтернеті.

КИЇВ. 18 травня. УНН. Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день музеїв (International Museum Day). Це професійне свято всіх музейних працівників почали святкувати ще у 1978 році за ініціативою Міжнародної ради музеїв. Зазвичай це свято може тривати день-два, а може навіть і тиждень, однак цей рік – особливий через пандемію коронавірусу, передає УНН.

Так, саме у цей день зазвичай більшість музеїв у різних країнах світу відкривають свої двері для всіх бажаючих абсолютно безкоштовно, готують нові експозиції, тематичні лекції, екскурсії, наукові читання. На даний момент більше 20 тисяч музеїв по всьому беруть участь у цьому святі.

Також неймовірно популярною за останні роки стала "Ніч музеїв", яка приваблює у музеї молодь. Вперше "Ніч музеїв" пройшла у Берліні у 1997 році. Зараз в акції беруть участь більшість країн з Європи та з інших континентів.

Українські музеї вперше приєдналися до акції у 2008 році. Звичайно, не всі вони беруть участь у святі, проте з кожним роком їх все більше і більше.

У 2020 році більшість музеїв України також планували взяти участь у міжнародній акції "Ніч музеїв". У цьому році темою Міжнародного дня музеїв були названі "символи", і музеї повинні були допомогти відвідувачам розібратися у прихованих сенсах творів мистецтва. Однак робота музеїв поки обмежена у зв’язку з пандемією коронавірусу, тож відвідати музеї та їхні виставки можна онлайн.

Так, 18 травня можна буде відвідати наступні музеї, що підготували віртуальні заходи до свята:

• у Літературно-меморіальному музеї М. Булгакова триватимуть читання творів письменника онлайн різними мовами світу;
• у Музеї української діаспори в рубриці ExhibitionOnQuarantine віртуальна екскурсія виставкою "Наш Сікорський";
• на сторінці Музею Шолом-Алейхема відбудуться онлайн-лекції Ірини Климової "Національне мистецтво" та "Бсамим" із циклу "Сторінки єврейської історії та культури";
• у Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" пройде аудіовізуальна екскурсія "Таємниці Косого капоніру";
• у Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків підготовлено серію публікацій про інклюзивність на сторінках музею у Facebook, Instagram, Telegram та на YouTube-каналі музею;
• у Музеї книги і друкарства України відбудеться віртуальна екскурсія музейною виставкою "Моя, твоя – наша Ліна Костенко" і музейний флешмоб "За що я люблю Музей книги і друкарства" на музейній сторінці Facebook у рамках Ночі Музеїв 2020;
• Національний музей українського народного декоративного мистецтва представить онлайн-конкурс на знання творчості відомих українських митців "Рука митця", репортаж-спогад про музейну акцію "Ніч у музеї" 2017 року, а також відеофільм "Катерина Білокур" у 3-х частинах із документально художнього циклу пізнавальних програм "Ніч у музеї".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжній скарб: показали жіночі коштовності XI-XII ст, які зберігаються у Львові.

Але не тільки столичні музеї будуть впродовж кількох днів радувати українців. Дніпропетровський історичний музей планує 18 травня масштабне дійство: театралізовані постановки, вражаючі музичні номери, танці, цікаві майстер-класи, захоплюючі ігри, інтерактиви. Усе це можна буде подивитись на головній сторінці музею у Facebook о 15:00.

Також Сумський обласний художній музей на честь "Ночі музеїв" проводить фестиваль, участь в якому візьмуть значна кількість культурних закладів: новий Музей посуду, Будинок-музей Чехова, Галерея мистецтв "Академічна", Сумська обласна філармонія, Музей історії грошей та багато інших.

Якщо ж вам не достатньо українських музеїв та виставок, радимо заглянути у Google Arts & Culture, що налічує понад 1,2 тисячі віртуальних екскурсій, серед яких Metropolitan Museum of Art в Нью-Йорку, Uffizi Gallery у Флоренції, Van Gogh Museum у Амстердамі, а також музей Фріди Кало, Бельведер та багато інших.

Також онлайн можна відвідати французький Лувр, Галерею Альбертіна, британську галерею Тейт, британський музей, національну галерею в Афінах, музей Пікассо у Барселоні, берлінську галерею, німецький історичний музей, музей Тіссена-Борнеміси у Мадриді.

Нагадаємо, у Мінкульті розповіли, що відкриття кінотеатрів та театрів очікують у липні.

Українські Національні Новини

Культура