mistsya-masovikh-pokhovan-navkolo-mariupolya-prodovzhuyut-zbilshuvatis-foto-z-suputnika

Місця масових поховань навколо Маріуполя продовжують збільшуватись: фото з супутника

 • 282830 переглядiв

КИЇВ. 12 травня. УНН. Місця масових поховань біля Маріуполя продовжують збільшуватись. Такі зміни зафіксував супутник у травні у селищі Старий Крим та селі Виноградне Донецької області, інформує проект Радіо Свободи "Схеми", пише УНН.

Деталі

Повідомляється, що найбільші зміни супутник Planet Labs зафіксував у травні у селищі міського типу Старий Крим на північний захід від Маріуполя.

Так, на супутниковому знімку за 8 травня місце масового поховання на місцевому кладовищі збільшились з 200 метрів до понад 340 метрів у довжину – у порівнянні зі знімком цієї території за 24 квітня, раніше опублікованим "Схемами". Також збільшилась кількість траншей.

На знімку за 8 травня також можна помітити техніку – ймовірно, екскаватор.

Збільшилось місце масового захоронення і на кладовищі біля села Виноградне на схід від Маріуполя, повідомляють журналісти.

6 травня супутник Planet Labs зафіксував там появу нових траншей – у порівнянні з супутниковими знімками цієї території, опублікованими 21 квітня.

Також 9 травня у телеграм-каналі Маріупольської міськради з’явилось відео з кладовища у Виноградному з повідомленням про те, що "окупанти продовжують звозити тіла вбитих російською армією містян".

"Зараз російські окупанти намагаються зробити все для того, щоб сховати свої воєнні злочини. Вони ховають тіла у братських могилах та використовують мобільні крематорії. Тобто ми розуміємо, що їм потрібно приховати понад 20 тисяч вбитих маріупольців. Але ми продовжуємо фіксувати ці масові поховання для того, щоб не дозволити приховати ці злочини проти маріупольців", – повідомив журналістам міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

За його словами, російські військові продовжують залучати для поховання місцевих жителів, які "вимушені погоджуватись працювати за їжу, воду та медикаменти, яких в Маріуполі наразі не вистачає".

Бойченко також розповів, що багато тіл загиблих маріупольців російські окупанти прибрали з вулиць міста перед 9 травня.

Неподалік від кладовища у селі Виноградне 6 травня супутник також зафіксував військову техніку РФ, пишуть журналісти. Військові експерти, до яких звернулись журналісти, розпізнали машини артилерії.

Додамо

Як інформував УНН, радник мера Петро Андрющенко повідомив, що поблизу Маріуполя, шукаючи місця масового захоронення загиблих маріупольців, виявили вириті окупантами 30-метрові братські могили, куди тіла звозять вантажівками.

Пізніше цю інформацію підтвердив і міський голова Вадим Бойченко. Він повідомив, що запросив у компанії Maxar підтвердження цієї інформації знімками із супутників.

Як повідомила Маріупольська міська рада, окупанти могли захоронити у Мангуші від 3 до 9 тисяч маріупольців.

Українські Національні Новини

Суспільство